Paul Hedqvistkåk på Tavastgatan 7-9

På Tavastgatan 7-9 ligger en ganska speciell funkiskåk som ritades av Paul Hedqvist 1929. Den har tyvärr genomgått ett riktigt tokigt fönsterbyte så det är inte lätt att veta exakt hur huset såg ut när det var nytt. Var fönstren spröjsade om i trapphuset, eller var det inte et? Dessutom har de franska fönstren ersattsav vanliga fönster och enbart smidesräckena återstår. Huse är likväl mycket elegant och vilar på en stram kvadersockel och därovan ä fasaden gulputsad.

Lägenhetsplanerna är knappast några mästerverk och framförallt enkelrummet med en stor möblerbar hall får betraktas som ganska misslyckat, om man nu inte hör till den typ av människor som gillar hallar, men sällan lagar mat. Hörnlägenheten intill hade ursprungligen 3 franska fönster! Synd att inte de är kvar.

Eftersom bebyggelsen i kvarteret Ugglan Större inte är inventerad verkar det vara få som känner till att detta hus ritades av Paul Hedqvist. Förhoppningsvis är det något fler som vet om det nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *