Välbevarat tidigt 50-tal i Blackeberg

Holbergsgatan Familjebostäder

I anslutning till Holbergsgatan i Blackeberg ligger många fina och välbevarade hyreshus från tidigt 1950-tal. Just denna del bebyggdes av Familjebostäder som anlitade Curt Strehlenert på HSB:s arkitektkontor. I början av 1990-talet rustades husen upp och det på ett mycket pietetsfullt sätt som kom att prisas av SAR och Boverket Idag är det sannolikt snart dags för en ny upprustning och man få hoppas att denna blir lika varsam. Dessvärre har Familjebostäder under senare år knappast gjort sig känd för att praktisera byggnadsvård och dessutom har en del av beståndet sålts ut till bostadsrättsföreningar. Vackra är de i vilket fall, de tidiga 1950-talets bostäder som erbjuder välplanerade och charmiga lägenheter av hög klass sett till snickerier och utförande.

Ett svar på “Välbevarat tidigt 50-tal i Blackeberg”

  1. Åh! Vi har precis flyttat till just denna del av Blackeberg (till en bostadsrätt på Sigrid Undsets gata) – och vi ÄLSKAR området och vår lägenhet! Vi är lyckliga innehavare av en lägenhet med originalkök och andra originaldetaljer som glasdörrar och gamla fönster, vilket vi är så tacksamma över. Vet tyvärr (efter flera visningar) att många dock rivit ut köken till förmån för nya. Så trist! Vet att föreningen planerar många renoveringar av t.ex trappuppgångar osv i framtiden och vi ska verkligen försöka få igenom att de renoverar varsamt! Tack för roligt inlägg om vårt område!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *