Fem barnrikehus på Gröndalsvägen

Gröndalsvägen

Vid Grönsdalsvägen, höjd med Lustigkullavägen, ligger 5 röda punkthus i tegel. De är 5 våningar höga och hade ursprungligen franska fönster men dessa är idag ersatta med balkonger. Husen uppfördes som barnrikehus för Stockholmshems räkning och har precis genomgått en genomgripande renovering. Fönstren har bevarats och energieffektivisertats, men balkongdörrarna kasserades tyvärr. Portarna har bytts ut mot nya av liknande modell. På bilden ovan ses den sista originalporten. Jag tycker att det är synd att man inte reparerar befintliga portar, det blir aldrig samma sak med replikor, även o med är välgjorda. Tyvärr får man nog anta att fast inredning som kök också kasseras och ersätta med något billigt och tidsenligt.

Jag köpte precis en bok om HSB som visade en del av deras produktion fram till 1954. Vilka fina hus som byggdes under denna tid! Tyvärr finns det så få kvar som är bevarade i ursprungligt skick och då tänker jag på portar, balkonger och fönster. Interiört är det nästan lika illa. Mängder av snickerier av hög klass har kastats ut och ersatts med moderna som både är sämre sett till material och utförande.

6 svar på “Fem barnrikehus på Gröndalsvägen”

 1. Ser ju dessa princip varje dag och jag börjar verkligen förstå varför de kan bli tokigt när man sätter balkonger på hus som inte i original utförande har de.

 2. Jag visste inte att dessa var barnrikehus. Trodde det endast det var lamellhusen vid Sannadalsvägen som var detta i Gröndal. Mamma, som är uppvuxen i Gröndal, pratar lite nu och då om de hemska ”myrorna”, ungarna från Myrdalshusen vid Sannadalsvägen.
  Fann en artikel på Stockholmskällan som förtäljde att även husen på Fregatten och dessa var barnrikehus hus. Där ser man hur det kan bli.
  Du glädjer mig som vanligt med betraktelser från Stockholm och husrenovering i Norrbotten.
  På ren svenska, det är jävligt skönt att slippa genus, invandring och politiskt tjafs.
  Tack!

  1. Ja, det finns mängder av barnrikehus. De där smalhusen i tegel är ofta just barnrikehus. Stockholmshem byggde enbart barnrikehus fram till 1943 och det sista stod klart 1948 tror jag.

 3. Husen på Gröndalsvägen 14-20 (om jag nu minns rätt) är totalrenoverade, med nya kök och badrum, samt även hissar skulle installeras. Jag var på en lägenhetsvisning i nr 18 för några år sedan, och fick då höra talas om denna upprustning. Tackade då nej. – Tråkigt att Stockholmshem kvaddar barnrikehusen med dessa brutala ombyggnader.

 4. Ja, tyvärr revs de platsbyggda snickerierna i köket och kallskafferiet försvann därmed. En del saker bevarades som t.ex. marmorskivan i köket, och fönsterbrädorna i marmor, liksom de svårtputsade fönstren… Tror nog att balkongdörrarna blev kvar i original. De franska balkongerna ersattes mycket riktigt med balkonger, men de fanns nog med på originalritningen…så inte helt fel att bygga till slut. Håller med om att det hade varit fint att bevara portarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *