Nynäsområdet intill Lövholmsvägen

Lövhomsvägen Gröndal

Nynäs var ursprungligen namnet på hus som tillhörde Charlottendals gård i nuvarande Gröndal. 1880 såldes marken, ligger mellan Lövholmsvägen och Trekanten, och delades in i ett antal tomter i kvarteret som fick namnet Nynäs. Här växte en kåkstad fram med både bostadshus och industrier, till exempel Frosts hudar och G.E. Larssons Wört & Limpbageri. Byggnaden på bilden ovan låg vid Lövholmsvägen 57-59 och revs troligtvis i början av 1960-talet. Bilden är tagen av Lennart af Petersens och han bör ha stått på Lövholmsvägens norra sida, dvs nedanför de höga punkthusen vid Grenljusbacken.

En stor del av Gröndals äldre bebyggelse har utplånats, precis som de flesta andra kåkstäder i våra närförorter. I Gröndal finns dock en hel del träbyggnader från åren kring förra sekelskiftet bevarade. Dessa ligger framförallt i kvarteret Talman mellan Sjöbjörnsvägen och Utkiksbacken och minner om den tid som flytt. Byggnaderna, som påminner om grosshandlarvillor, bestod ofta en lite större lägenhet för ägaren och smålägenheter för fattiga arbetare. Idag är husen renoverade och jag gissar att många ettor slagits samman till rymligare våningar.

4 thoughts on “Nynäsområdet intill Lövholmsvägen

 1. När jag var “liten”, i mitten på 60-talet, fanns fortfarande bostadshusen mellan parken och Frosts hudar kvar. Jäkligt slummigt. När vi gick förbi där, mamma, lillasyster i barnvagn och jag höll morsan god fart. Om det var sakligt eller känslomässigt vet jag inte.
  En skolkamrat till mig från Blommensbergsskolan, som för säkerhets skull råkar heta Göran han med, men är två år äldre, har en lite lättsam sida om Gröndal.
  http://www.utkiksbacken21.se/
  Du får ursäkta tilltaget med en länk.
  Om du kikar under rubriken Trekanten finns lite översiktsbilder på Nynäs.
  Färgfotografiet från -67 är som jag minns det.

  1. OK, den stod kvar så pass länge. Tycker det verkar ha varit ett fascinerande område. Gillar gröndal över lag just för att det finns så många små områden i området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *