Luxor Melodi, radio från sent 50-tal

Luxor Melodi

I slutet av 50-talet var detta en av Luxors mindre bordsradioapparater men snäppet upp från den lilla Luxoritan. Skillnaden modellerna emellan är inte särskilt stor, denna har magiskt öga och lite större högtalare samt är förberedd för klangregister (som antagligen kopplades i någon annan radio eller radiogrammofon). Måtten är rätt kompakta och radion ser riktigt trevlig ut.

Som många andra Luxorapparater har denna radion en stor fördel gentemot sina tyska och amerikanska märkens apparater: den har nämligen FM-band upp till 108 MHz. Orsaken till detta är troligtvis att Luxor köpte in FM-enheter från någon europeisk leverantör och fick exportvarianten som var avsedd för den amerikanska marknaden (som hade FM upp till 108).

Radion var mer eller mindre död när jag köpte den så jag bytte så gott som samtliga papperskondensatorer. Detta hjälpte inte alls. Efter mycket om och men visade det sig vara glapp i omkopplaren mellan radio och grammofon. När detta var åtgärdat fungerade radion riktigt bra. Kontrollmätte en del motstånd och de visade sig att de faktiskt höll rätt värden, något som inte alltid är fallet på svenska apparater från denna tid.

2 svar på “Luxor Melodi, radio från sent 50-tal”

 1. Kul att se! En ovanlig apparat i dag. Samma chassi satt även i en avlång sk. ”bokhylleapparat” – minns dock inte modellnummer i skrivande stund.

  Stort tack för att du ger oss så mycket intressant och värdefullt genom din bloggen samt i andra medier där du publicerar dig!

  Hälsningar

  Marie S

  1. Ah, tack för den infon! På många sätt är den lik den lilla Luxoritam. Chassiet är inte detsamma, men komponenter, värden mm är nästan identiska. Högtalaren i Luxoritan är dock betydligt mindre och så saknar den magiskt öga.

   Tack och tack för dina intressanta kommentarer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *