Sellmans Finn Malmgrens väg 27-29

Finn Malmgrens väg 27-29 Ture Sellman

Ture Sellman är en doldis som har ritat några riktigt fina funkisbyggnader.  Katarinastiftelsens ultramoderna hus på Åsögatan 95, den eleganta fasaden på Allhelgonagatan 7-9 och så detta på Finn Malmgrens väg 27-29 i Hammarbyhöjden.

Sellman tog examen från KTH 1914 och öppnade eget 1917. Innan dess hade han jobbat med både Lars Israel Wahlman och Carl Bergsten. Redan runt 1940 övergav Sellman arkitektbanan och övergick till att sköta sitt nya företag Sellmanfilm, som bl.a. experimenterade med färgfilm.

Huset på Finn Malmgrens väg stod klart 1939 och innehåller ettor med alkon och matrum samt tvåor med matrum vilket framgår av planritningen. Trapphuset är originellt placerat och dessutom mot gatan. Jag tycker att planlösningarna är fina, men rätt så originella. Ettorna med alkov och matrum kan användas som små treor och gavellägenheterna är riktigt fina tvåor med matrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *