Någon nytt om renoveringshysterin

Hans Lind om renovringar i P4

Nyligen föreslog Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, att reglerna kring hyressättningen i samband med renovering borde förändras. “Med dagens bostadsbrist finns alldeles för starka incitament i nuvarande regelverk att göra renoveringar som varken efterfrågas av hyresgästerna eller sänker drift- och underhållskostnaden. Det handlar mer om att göra förändringar för att få höja hyran” säger Hans Lind (läs mer hos Hem och Hyra och sr.se). Bra, tycker jag. Resursslöseriet idag är enormt när fungerande byggnadsdelar kastas ut och ersätts med nya, ofta av sämre kvalitet och dessutom svåra att underhålla då de är underhållsfria och istället byts ut när de tjänat ut. Man bör ha i åtanke att det mesta som byggdes fram till ungefär 1960 håller hög kvalité och rätt skötta står sig dessa hus i hundratals år.

I Uppsala har Hyresgästföreningen genom ett konstprojekt uppmärksammat resursslöseriet och renoverat upp ett 60-talskök med hjälp av en möbelsnickare. Kostnaden blev inte så stor och resultatet utmärkt, vilket framgår av denna artikel. De flesta hyresgäster vill dock ha ett nytt kök, endast 10-15 % av de boende i Rikshems område Gränby och Diset valde att behålla 60-talsköket. Resterande föredrog ett nytt. Märkligt, om man betänker skillnaden i kvalitén på snickerierna. Dagens kök tål inte väta speciellt bra och åldra därför snabbt. Laminat, som ofta används är heller inte så bra om man vill måla om i framtiden. När man tänker på vilka mängder av snickerier som slängts de senaste 30 åren är är det bara att konstatera att vi kommer att stå inför ett jättelikt underhållsbehov om 20-30 år när alla billiga standardkök återigen måste bytas ut och denna gång är renovering knappast ett alternativ, även om vi då kanske inte riktigt har råd med utbyte.

7 thoughts on “Någon nytt om renoveringshysterin

 1. Helt O.T. – svtplay har nu en intressant film ‘chans’ ett slags svensk vivre sa vie, men bäst är alla interiörerna, och att svindersvik används som ungdomsvårdskola/anstalt…gösta ekman dy mfl

 2. Här bars de nya köken ut, efter tre år! För att nå vad Akelius kallat first class.. Samma spån och laminat, som billigaste tyskimporten. Då ingår inte vägg bakom tapeterna. Inte säkert att det blev dämpat under klickgolven heller. Det är en sorg, att han fick fara fram o förstöra Norrlands hyresmarknad, bara för att finansiera svineriet i övriga världen! De höjda hyrorna ger ökad in/ut-flyttning, då ingen har råd, eller ens vill bo i så överskattade lägenheter. Det hade varit snällare, att göra tvåor av fyrorna. Istället för att bara höja kostnaderna ytterligare, på redan tomma jättelägenheter. Hur kan det ens vara lagligt, att chockhöja efter renovering? Där skulle ha varit reserverade pengar, från tidigare hyror! Hyror som subventionerat billigare villa-ägande.. Istället har det spekulerats i fastighetsmarknaden. Varje säljare har snott åt sig vinsten/ repfonden?

  1. Uch, det låter inget vidare.har för mig att det är Akelius som rivit oh byggt nytt i gammal stil i Svartöstaden också. Det är helt enkelt för lönsamt att byta ut idag, inte alls lönsamt att bevara

 3. Om man få aning om pågående köksvandalisering så kan man fråga chans på utburna bänkar och skåp eller be om att de inte slås i bitar/lämnas utan regnskydd för de är utmärkta till snickarboden/hobbyrummet/garaget om de är från typ 40-50-talet och gjorda av stavlimmade lamellskivor. Det brukar saknas baksida men man kan lätt spika + limma fast masonit där.
  Målar man sedan insidan i vitt så är det lätt att se vad man har i skåpen. Modernare masonit & kantlist-inredningar duger inte till tunga prylar/hårda arbeten på bänken.
  Det verkar som det redan då fanns någon typ av standardiserade mått/utformningar, mao ganksa lätt att komplettera vid nya fynd!

  1. JA, den officiella standarden kom ca 1950. I mitten av 50-talet hade några av de större kökstillverkarna börjat med masonit med kantlist som stommar. I andra fall, i mindre snickerier, fanns massivt trä kvar en bra bit in på 60-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *