Axel Holzhausens trädgårdslexikon

Svenskt trädgårdslexikon

I ett nolla på Myrorna fann jag Svenskt trädgårdslexikon av Axel Holzhausen, en utgåva från 1938. Jag är osäker på när boken verkligen skrevs, men det står inget om att detta är en andra eller tredje upplaga så den kom troligtvis i slutet av 30-talet. Den är rikt illustrerar, mest med svartvita bilder, men även en del i färg och dessa är så vackra! De kunde verkligen fota växter förr! Dessutom är det intressant att läsa en äldre bok vilket gör et lite lättare att förstå vilka växter som var populära då. Även om det främst är trädgårdsväxter som tas upp, finner läsaren också krukväxter. Texterna är välskrivna och utförliga. Detta är ett riktigt fint verk!

2 svar på “Axel Holzhausens trädgårdslexikon”

  1. Det är nog första upplagan du fått tag på, i alla fall listas inga tidigare på Libris, däremot en senare. Trädgårdsarkitekten Holzhausen var född i Göteborg 1871 och hann skriva många botaniska böcker innan han dog 1940 (på Wikipedia får man veta vilka trädgårdar och parker han tog hand om). Året efter hans död kom uppslagsverket Nutidshemmet i två band, redigerat av Ellen Boethius (som visst nämnts på dina sidor tidigare) – ett verk i samma anda som Holzhausens.

    1. Tack för den informationen! Jag är väldigt nöjd över mitt nyförvärv. Snygg som attan och trevliga texter. Fina band dessutom. Ja, det verkar ha varit vanligt med lexikon på en tiden. Husmoderslexikonen var ju väldigt populära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *