Spektrumhuset vid järnvägsstationen

Spektrumhuset

Mitt emot järnvägsstationen i Umeå ligger två svängda byggnader. Den högra gick under namnet Spektrumhuset och stod klar 1954, den vänstra först 1961. Arkitekter var, åtminstone för det första huset,  Jan Thurfjell och Carl Grandinson. Jag är svag för denna typ av hus från den första byggruschen efter andra världskriget. Husen som byggdes då är onekligen påkostade, de sticker ut och är säkerligen rätt välbyggda. Dessutom ramar just dessa två bågar in järnvägsparken på ett alldeles utomordentligt sätt.

2 svar på “Spektrumhuset vid järnvägsstationen”

  1. Tyvärr, har man de senaste åren totalt vandaliserat området kring ”bågen-husen”. Det som var välkomnande och strukturerat, när man närmade sig stan, är nu en kaotisk betongyta, utan samspel i vare sig former eller trafikflöde. (Särskilt tydligt, om man är cyklist i stan.) Den bara väntar på fler olyckor att ske. Ingen respekt för någonting.

    1. Synd, för det rä ett mycket trevligt område. Huset ser så pampigt ut när man kliver ut från stationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *