Luxor Parkett från TV:ns barndomsår

Luxor Parkett

På hösten 1956 började Radiotjänst sända TV på reguljär basis. Det första programmet lär ha varit Tänker ni rösta? med Lennart Hyland och det sändes den 4:e september. Det kom dock att dröja till 1958 och fotbolls-VM innan försäljningen tog fart på allvar. När TV:n väl slagit igenom minskade marknaden drastiskt för påkostade radiogrammofoner, ty det räckte med en dyr apparat i hemmet. På bilden ovan ses en Luxor Parkett från ca 1956, den finns i vart fall med i katalogen för det året. Det är en rätt bred möbel som också har FM-mottagare så att man kan lyssna på radio. Ev finns också ingång för grammofon på denna modell och då kan man lätt ansluta en skivväxlare som man ställer ovanpå och vips har man en multimediamöbel!

4 svar på “Luxor Parkett från TV:ns barndomsår”

 1. Kul att se denna modell!
  Jag har heller aldrig sett den annat än i Luxors trycksaker.

  Annars minns jag att Luxors första serietillverkade TV-modeller inte var helt stabila. Jag är visserligen för ung för att ha upplevt dem som nya men det fanns kvar en och annan ända in på 70-talet. Jag minns att vi gjorde service på några tidiga modeller och att konstruktionen sällan stämde överens med scheman etc! Philips, Graetz, Blaupunkt och liknande stämde nästan alltid!

  Hälsningar

  Marie

  1. Den kan knappast ha sålt så mycket tänker jag. 1956 såldes det väl rätt få TV-apparater. Min Philips från ca 1959 är nog en bättre konstruktion. Dessutom bara 3 papperskondensatorer vilket gjorde att den fungerade utmärkt länge, och även nu när jag bytt de tre tjärklumparna.
   jag är nyfiken på Graetz tvapparater. De från 50-talet har ofta FM-mottagare och schallkompressor och vanliga högtalare. radioapparaterna låter väldigt bra så jag antar att även TV-apparaterna har ett fint ljud.

 2. Det var i samband med Fotbolls-VM 1958 som försäljningen av TV-apparater tog fart ordentligt. Det var även i samband med detta VM som nätet – TV-sändare och länkar – byggdes ut kraftigt vilket medförde att hushållen kunde klara sig med enklare och mindre antenner. Många områden som tidigare saknat täckning kunde nu se SR:s TV-kanal!

  Philipsapparaterna från 1958 och framåt har klarat sig bra och det är rätt sällan som man stöter på problem annat än med just papperskondingar (brukar ligga tidigt eller över nätströmbrytaren) Elektrolyterna kan man forma om försiktigt om apparaten stått strömlös under lång tid.
  Däremot har jag en Philips från 1956 och det har det varit rätt mycket krångel med – klart sämre marginal på komponenterna. Högspänningsdelen lämnar ursprungligen också rätt lite i jämförelse med konstruktionerna bara några år senare!

  Marie

  1. Har du reparerat apparaten från 1956? Det verkar också vara vanligt med klent dimensionerade selenlikriktare i vissa philipsapparater, främst svenska tror jag. Holländska P använde länge likriktarrör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *