Mannen som visste för mycket, 1956

Förra veckan sände SVT Mannen som visste för mycket, Hitchcocks nyinspelning av den film som han spelade in redan under sin tid i England på 30-talet. Nyinspelningen är en helt annat film och man märker tydligt ur mycket som hänt under 20 år och vilka resurser Hollywood som fanns i Hollywood.

I nyinspelningen är det Doris Day och James Stewart som har huvudrollerna. Stewarts läkare är en rätt trist historia tycker jag. Han är mannen och familjeförsörjaren som “tar hand” om sin fru på typiskt amerikanskt 50-talsvis. Doris Days roll är lite roligare, och hon tar faktiskt egna initiativ vilket gör att fimpen tar fart. Det är alls ingen dålig film, framförallt tycker jag att den blir betydligt bättre när de kommer till London och kidnapparna gömmer sig i ett kapell där mannen är pastor.

Filmens ledmotov, Que sera sera, hör till 50-talets största hits. EP-skivan med Doris Day måste ha sålt i enorma upplagor, ty man ser den ofta på loppmarknader mm. Singeln är inte lia vanlig, men 50-talets mitt var å andra sidan EP-skivans gyllene tid.

Tyvärr fins inte denna version tillgänglig on-line, men väl den äldre från 30-talet. Se den istället!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *