Kakelugnarna i Finland var ofta i plåt

Finsk plåtugnI vårt östra grannlund fanns naturligtvis också kakelugnar, men de allra flesta var inga egentliga kakelugnar, utan de var istället klädda med plåt. Antagligen var detta en billigare och enklare lösning som dessutom hade fördelen att färgen kunde anpassas efter inredningen och ändras allteftersom. Det lär dock ha varit vanligt med metallfärger som ni ser på bilderna. Om det är ett senare mode, eller om det förekom redan vid förra sekelskiftet låter jag dock vara osagt.

Min mormor målade både järnspisar och element med en silverfärg, antagligen på 50-talet. Jag gissar att detta var populärt på den tiden. Idag ser man det dock ytterst sällan. Kanske fanns det en liknande trend i Finland som gjorde att ugnarna blev silverfärgade. Traditionellt målade man nämligen med linoljefärg eller lät ugnarna stå omålade och “plåtfärgade”.

Här en länk till en sida med ett urval av finska plåtugnar.

2 thoughts on “Kakelugnarna i Finland var ofta i plåt

  1. Så kallad Aluminiumfärg var billig och tålde höga temperaturer och var – förr – vanligt vid ytbehandling / målning av kaminer, kaminrör och pannluckor men även till målning av grenrör i fordon etc.

    Minns att Aluminiumförgen var mycket tunn – som vatten och att det ofta bildades en klump i botten av burken som man fick röra upp då och då.
    Dessutom en väldigt dryg färg – jag har en burk innehållande 4 dl från slutet av 1960-talet som fortfarande är mer än halvfull trots flitigt användande!

    Marie

    1. Jag har något minne av en burk jag också, men har aldrig målat med den.Vet du om det var aluminium i den eller inte? Jag Minns inte riktigt vad man sa. Silverfärg ja, men aluminiumfärg låter också bekant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *