Bilder före och efter ett fönsterbyte

Före fönsterytet

Vad säger ni om detta? Ett vackert 20-talshus (gissar jag) som verkar vara i fint skick och som har snyggt tak fina fönster och vacker panel. det var ute till försäljning och de nya ägarna beslöt att renovera.

Efter fönsterbytet

Nya fönster i funkisstil, av en konstruktion och ett material som absolut inte passar till huset. Dessutom är fönsterytan betydlig mindre. Illa!

6 thoughts on “Bilder före och efter ett fönsterbyte

 1. Så trist! Tänker att storleken på de gamla fönstren dessutom varit hanterbar, att ta in för renovering ett och ett.
  Inte som de gigantiska funkis-fönster som kom senare, och fortfarande gick utåt.

  Här miste lägenheterna stora obrutna 60-tals fönster (svängdes upp på sin mittaxel), till förmån för precis sådana där i EU-plast. Märkbart mindre, och med tjocka stolpar mitt i synfälten. Hänsynslöst, mot hur det varit tänkt.

 2. Bedrövligt! Och detta fortsätter och fortsätter!
  Minns hur det började med att spröjsen togs bort för att förenkla
  putsning på 50-60-talen. Sedan kom vipp-fönstren och därefter mörkbetsade träfönster samt ännu senare lättmetallbågar – som dessutom ofta sattes med karm rätt i den befintliga karmen vilket medförde försämrat ljusinsläpp.
  “Du får 1000 kronor för varje fönster du byter!” Annonsernas lockrop känns säkert igen…

  Jag skulle gärna åtagit mig att skrapa, olja och kitta om bågarna huset i fråga – samt byta ev ruttna trädetaljer.

  Tack och lov finns du med din bligg och dina artiklar i diverse tidskrifter!

  Sommarhälsningar

  Marie

  1. Ja, det är verkligen inget vidare, dessutom verkar det vara förhållandevis billigt att byta fönster och det gör det ju frestande då nya fönster ser så fräscha ut, åtminstone de första åren… Usch, det borde vara en skatt på att slänga saker.

 3. Förfärligt! Verkligen effektivt sätt att förstöra ett vackert hus. Har ägnat flera somrar åt att renovera fönster. Kostar en spottstyver jmf med byte.
  Värt varenda minut! Ska i vinter testa att göra 3-glas av dem – med en skiva polykarbonat fastklämd mellan bågarna. Gissa vad byggbranschen anser om det…

  1. Undrar om det gör någon stor skillnad? Du kan ju byta glaset i yre bården annars, så får du ett bättre k-värde. Är dock osäker på vad 4mm energiglas kostar.

  2. Du har väl som många andra, luft-utsug i taknivå i tex bad/toa och där försvinner den dyrt uppvärmda luften raskt utan att ha gjort nytta för dig!

   Jag har sedan 17 år alltid fullt öppet i badrummets ventilation men med en aluminiumslang (100mm, sådan som finns ovanför köksfläktar) ner till 5 cm från golvet. Då blir det den råkalla luften som närmar sig daggpunkten som sugs ut, det är den luft som ger fuktproblem och obehaglig atmosfär. Det märks tydligt vilken betydelse lågt utsug har, för när jag glömmer att sätta dit slangen efter duschning så blir det fort ett obehagligt inneklimat.

   Sommartid är det ju den varma luften man vill bli av med så då är slangen undanlagd.

   Vid ombyggnad bör man såklart ordna inbyggda kanaler så att det är lättare att växla mellan lågt/högt utsug.

   Har man källare och den är fuktig är det ännu viktigare mtp husets fortlevnad att ha lågt utsug där för att slippa röta i trävirke eller upplösta/rostande föremål man har där nere.

   Min ena källare var fuktig och efter montage av lågt utsug (först utan fläkt) till skorstenskanal (centrerad placering utesluter baktryck och ger bra självdrag) var fukten borta efter typ två veckor. Snickerier och innertak byttes ut och inget mer fuktproblem har uppstått.

   Nu har jag fläkt som kan startas på timer vid duschning, allt går i samma kanal sista biten. I köket har jag bara en sk imlucka och det räcker hos mig då den leder ut till egen kanal i samma skorsten. Dock gäller att tänka rätt, man inte ska öppna fönster i köket vid osande matlagning utan så långt bort som möjlig för att få fisk luft att gå genom bostaden till köket och ut i luckan/spisfläkten, inte att pga öpet köksfönster & ev fel vindriktning övertrycka köket så att oset går ut i rummen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *