Nu är kyrkstallets tak helt färdiglagt

Spånhyvel

har ni sett den spånhyveln, eller spilken som vi säger här uppe? En fin pjäs som faktiskt fungerar. Snygg är den också och dessutom ett intressant stycke teknik från förr. Jag gjorde en del takspån, men tyvärr ar det svårt att få tag i tillräckligt bra tallar för att spånen skulle bli bra.

Läggning

Att lägga spån är inte svårt. är de färska lägger man dem direkt, är de ordentligt torra är det bäst att blöta dem. Först lägger man 15 cm långa spån, sedan 30 cm långa och sedan fullånga, 45 c. Detta gäller vanlig trelagerstäckning. Följande varv läggs sedan 15 cm förskjuta uppåt. När man kommer till nocken, lägger man 30 cm långa spån och avslutar med 15 cm, precis som i början.

Delvis klart

För att få raka linjer använder man riktsnöre eller -bräda. jag använde ögonmått för jag är inte så kinkig av mig och fodrar icke snärräta varv.

Klart 2

Här ser ni det färdiga resultatet och takfall två, det norra. Jämfört med korrugerad plåt är detta verkligen ett lyft.

Klart

Södra takfallet. Nockbrädorna ligger också på plats. Snyggt och prydligt och inom ett år är spånen vackert grå. Vill jag, skulle jag kunna tjära dem för ökad livslängd.

3 thoughts on “Nu är kyrkstallets tak helt färdiglagt

  1. Du får det att verka lätt men det är nog jättesvårt. Mycket imponerande och snyggt!

  2. Det finns en liten fördel med riktbräda om taket är brant att man får ngt att nödtorftigt stå på eller hålla sig i, för färska takspån eller sticktak som vi härikring säger kan vara lömskt hala, har själv halkat ner en gång, man bör ha säkerhetssele…

    1. Ja, sant, det är verkligen en fördel. Spikade fast en bräda just för att inte glida ner. Lite halt även om taket inte är blött tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *