Åh, Goethe på romerska campagnan!

Denna målning älskar jag! Det ärGoethe på campagnan av Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Här en länk till målningen i färg. Vet inte när det målades, men tror 1780-tal ty under några år tillhörde han Goethes krets i Rom. Det var när jag bläddrade i Ord och bild från 1932 som jag fann en text om Goethe av Klara Johanson och där fanns verket avbildat. Jag tycker allt är bra med målningen: posen, miljön, rekvisitan och inte minst namnet.

Johann Heinrich Wilhelm Tischbein verkar inte ha hört till de största konstnärerna under sin tid, men detta verk har dock gått till historien. 1790 blev han direktör för konstakademien i Neapel och författade ett antal verk betydande verk som jag inte läst. bl.a. Collection of engravings from ancient vases in possession of Sir William Hamilton.

2 thoughts on “Åh, Goethe på romerska campagnan!

  1. Redan för 70 år sedan fick jag i realskolan via inskriptioner på dassdörren veta att “Goethe var en stor poet…”. Långt senare har jag erfarit att han nog är författare till den första riktiga reseskildringen. Kolla gärna in hans beskrivning av bestigningen av Vesuvius, som finns med i hans Italienska resa.

    1. Det där rimmet har jag bestämt hört! Skall dock inte avsluta det här.
      Den där reseskildringen känner jag igen från någon annan text, även den av Klara Johansson tror jag. Tack för tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *