Lasse Holmqvists Här är ditt liv

ISA

För ett par dagar sedan började tittade jag på Här är ditt liv, avsnittet med Viveca Lindfors. Jag minns serien från min uppväxt, men kan inte säga att jag såg så många avsnitt eller minns dem väl. enda undantaget är avsnittet som handlade om Lill-Babs. Att Lasse Holmqvist radade upp alla henens karlar kändes inte som en bra idé.

Får ett antal år sedan läste jag Lindfors memoarer som jag tyckte mycket om. Att nu se henne livs levande i ett gammal program var en upplevelse; vilken skönhet, vilken livlighet och vilken karisma! Jag blev verkligen imponerad. programmet var heller inte så dumt, men trots att det var 2 timmar långt kändes det inte som om Lasse Holmqvist gick riktigt på djupet. Programmet var dock underhållande och jag ville se mer och fastnade för avsnittet med Birgit Nilsson.

Nilssons memoarer har jag också läst och känner väl till. Dessutom har hon humor och är en verkligt speciell person. Jag gissar att hon var ungefär likadan redan som ung flicka när hon hjälpte till med med jordbruket. Hennes kvickhet är beundransvärd och hon har en humor som jag tycker mycket om. Detta avsnitt var faktiskt bättre än det första jag såg, framförallt eftersom så många intressanta människor medverkade.

Avsnitt nummer tre blev Isa Quensels och det är det bästa hittills! Fantastiskt program på alla sätt. Quensel måste vara en av de livligaste 75-årimgarna. Som en ung flicka! Jag är svag för gamla människor som är livliga och snabba i intellektet, det är verkligen en härlig kombination. Gästerna var dessutom perfekta, inte minst kände man historiens vingslag när hennes ungdomsväninna Dagmar Olsson  berättade att hennes manna hade varit verskam i gamla operahuset vid Gustav Adolfs torg! Dessutom tyckte jag om att se Gösta Kjellbergs, honom mins jag från några gama filmer och någon av hans plattor, kanske är det Svarta ögon, ligger i ett album någonstans. Dessutom sjöng Quensel Brels Ne me quitte pas i sin egen översättning. Fint!

Isa Quensel var född 1905 och var både opera- och operettsångerska samt aktris på Dramaten, Stadsteatern och privatteatrar. Hon var även pedagog och lärde ut scenisk gestaltning åt många operastjärnor i det yngre gardet, medverkade i TV-teaterns uppsättningar och mycket annat. Tyvärr avled hon hastigt året efter denna inspelning, 76 år gammal.

 

4 thoughts on “Lasse Holmqvists Här är ditt liv

  1. Jag minns avsnittet med Viveca Lindfors delvis för att Georg Rydeberg var med och han visst hade fått för sig att programmet skulle handla om honom! Han dog strax efter, ensam i sin lägenhet (eller var det en våning) och blev tyvärr liggande ett tag. Ett tragiskt slut för den gamle charmören. Några år senare såg jag Viveca Lindfors på en gata i Uppsala, hon gästspelade på teatern. Jag övervägde att gå fram och tacka för alla fina roller, men vågade inte. Hon dog tyvärr bara en kort tid efteråt. Tack för tipset om denna guldgruva. Några år bodde jag granne med scenografen som hade gjort den hemska inredningen i studion, men det var i Skåne och en helt annan femma.

    1. Ja, visst är det en guldgruva! Vet dock inte om övriga program är lika intressanta. Många känner jag knappt ens till till namnet, det tycker jag är intressant.

      Hur såg Viveca ut då, lika härlig som i TV? Gillade verkligen hennes livfullhet. Ved du vad hon dog av?

  2. Vad kul med Isa – måste se det avsnittet! Min favorit från filmer som Arne Matssons Svarta Damen eller Moln över Hellesta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *