Restaurang Regnbågen, Stureplan 2

Regnbågen

1937 öppnade Sara Reuterskiöld restaurang Regnbågen på Stureplan 2 i Stockholm.  Inredningen till restaurangen gjordes av Kjell Westin och i köket fanns Tores Wretman som här introducerade rotisseriet, dvs grillning på roterande spett över öppen eld, i Sverige. Lokalen kom att göras om ca 1956/1957, men hur länge restaurangen fanns kvar förtäljer tyvärr inte historien.

Exakt var lokalen låg är jag tyvärr inte alls säker på då numreringen på Stureplan ändrats, men jag tror att Regnbågen låg i  i nuvarande Stureplan 4, i et s.k. Bångska huset som numera har en entré till Sturegallerian i sig (den nya) och ligger vägg i vägg med Sturebadet. På denna fasadskiss bör restaurangen ha legat näst längst till höger, nästan vägg i vägg med Hedengrens bokhandel. Dess disposition framgår av denna bild. Ombyggnaden av huset som gjordes 1939 signerades Ancker, Gate, Lindegren.

5 svar på “Restaurang Regnbågen, Stureplan 2”

  1. 1 I sin tecknade version av Trenters ”Sturemordet” visar Jacob Nilsson i första bilden Stureplan ca 1950. Bredvid Hedengrens finns en ”Bank” och näst intill en restaurant som jag trodde var Sturehov men som mycket väl kan vara Regnbågen. Nilsson har säkert forskat ordentligt.

    2 I sin fantastiska Bellmanspastisch ”Torstigste Bröder” utbrister bröderna när de väl kommit till ”Sturekantarellen” : ”Bågen och Hovet – spritfritt, fy fan!”

    Länk till DN-serien: http://www.dn.se/kultur-noje/sturemordet-del-1/

    Ja, det var bara det.

  2. Tror det med säkerhet det låg en Hamburgerrestaurang i de lokalerna ( Clock?) vid ungefär 1970-80 talet.

    1. Det kan det ha gjort. Minns inte om det var där Burger King låg senare, eller så var det den intill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *