Ett fönsterbyte på Mössebergsvägen

Fönsterbytt fasad

På Mössebergsvägen i Traneberg (osäker på numret men kanske 29-31) har en fastighet precis fönsterbytts. Av någon anledning anledning finns fortfarande ett ursprungligt fönster kvar. De nya fönstren är klumpiga och har fast mittpost. Denna detaljbild ser man ytligt skillnaden mellan nytt och gammalt fönster och hur pass mycket glasytan minskat.

Fönsterbytt fasad gamla fönster

Vid grunden fann jag de ursprungliga fönstren som var i fint skick men som börjat bli mogna för ommålning. De var försedda med tt extraglas på insidan och hade därmed ett mycket bra k-värde och dessutom god isolering mot oljud. Varför man gjort detta byte är verkligen en gåta. Den enda orsaken jag kan komma på är att man vill slippa ommålning och därför satt in fönster med ytskikt i lackad metall. Hur länge de kommer att se fräscha ut återstår dock att se. Balkonger som suttit uppe i 30 år brukar vara rätt solblekta och eländiga vid det här laget.

Detta är verkligen ett praktexempel på resurslöseri. Fullt fungerande fönster kasseras och nya, underhållsfria ersätter dem. Förr eller senare måste dessa dock bytas igen med ytterligare resursslöseri som följd. hade de ursprungliga bevarats hade man kunnat underhålla dem i hundratals år.

3 thoughts on “Ett fönsterbyte på Mössebergsvägen

 1. Kunde inte ha uttryckt det bättre själv!
  Varför måste de nya fönstren vara så hiskeligt oproportionerliga?

  Jag saknar mitt obrutna, stora glas från tiden för lägenhetens ungdom.
  Nu fick vi tjock plast och krympt utsikt. I stället för ett stort fönster att vicka upp, fick vi två små med en jättepelare i mitten. Känns som att titta in i en otrygg fängelsecell, helt plötsligt! Byggskummet hänger fortfarande helt synligt på insidan. Var är yrkes-stolthet och standard?

 2. Tack för att du lyfter fram dåliga (och bra) exempel på fönsterbyten.

  Brukar du kontakta bostadsrättsföreningar (inklusive denna) och påpeka det orimliga i denna typ av fönsterbyte och har du i så fall fått någon respons?

  1. Det är absolut ingen idé när et är gjort. Har gjort det innan några gånger, med nedslående resultat. Folk vill inte veta att de åtgärder de planerar at göra anses “fel”. De vill ha nytt och fräscht (kanske lockar också att få köpa dyra grejer som man själv slipper betala)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *