Renovering och ombyggnad av klenod

stockholms-stadsbibliotek-20-talet

Nu är det tydligen dags igen, dags att renovera och utveckla Stockholms Stadsbibliotek. I en artikel i söndagens SvD presenteras planerna som bland annat hör samman med den ökning av antalet besökare som bland annat följer av den nya Hagastaden. Projektledaren och bibliotekarien Anne-Marie Evers berättar att det som behövs för framtiden är bland annat toaletter, grupprum, varierade sittplatser, en mycket större barnavdelning en flexibel samlingssal för föredrag och författarsamtal. Allt detta kan man förstå och det går säkert att lösa, men att ge sig på den ståtliga huvudbyggnaden utan att vara mycket, mycket försiktigt är riktigt dumt. Bättre då att restaurera till originalskick, det mesta finns ju kvar, och istället använda de lokaler som ligger mot Sveavägen och idag hyrs ut till bl.a. Mc Donalds.  Dessa ytor ligger dessutom bra till ur tillgänglighetssynpunkt. Behövs ytterligare plats föreslår jag att man gör som vid KB, dvs bygger nedåt. Låt oss hoppas att det går som det gick för inte ens 10 år sedan: internationella protester gör att planerna avblåses. Det är dock mycket tråkigt att vi har så lite respekt för vårt byggnadsarv i detta land att vi ger oss på klenoder av denna kaliber.

2 svar på “Renovering och ombyggnad av klenod”

  1. Oj oj oj. Man får liksom aldrig bara sitta och ta det lugnt. Man måste ”vara på” hela tiden och hänga med på vad planerare och beslutsfattare i stan håller på med. Och protestera när dom håller på att förstöra stora kulturvärden i stan (Blasieholmen är ett annat exempel där det håller på att gå illa). Det är klart att dom borde utnyttja lokalerna mot Sveavägen + bygga nedåt, som du skriver. Hoppas dom fattar det. Måtte dom inte förstöra denna unika byggnad!

    1. Ja, Blasieholmen är verkligen inget som ser ut att bli speciellt lyckat. Behåll befintliga byggnader och komplettera med nya om det behövs. Gissar att den springande punkten är att man vill bygga stort för att kunna hyra ut och på så sätt dra in pengar.

      Ja, det återstår att de hur det blir med biblioteket. En favorit i mina ögon, på gränsen mellan klassicism och funkis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *