Hos Carl-Magnus och Catharina Piper

familjen_piper

Det är sjuttiotal och Hemmets veckotidnings reporter befinner sig hemma hos greveparet på Ängsö, Carl-Magnus och Catharina Piper. Dottern Thomasine är i skolan men sönerna Carl och Fredrik poserar glatt med familjens hund. Syftet med reportaget var att samla in gamla klassiska recept från svenska slott och herresäten. Här ger oss grevinnan Piper receptet på Xenias chokladtårta (recept nedan) och Festgratäng med kaviar.

200 g smör
3 dl socker
3 stora ägg
200 g choklad
2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna. Rör i sockeret och därefter gulorna, en i taget. Blanda i chokladen som fått mjukna i vattenbad, ej helt. Tillsätt mjölet. Vänd i de mycket hårt vispade vitorna.

Glasera med 50 g choklad som fått mjukna och rörts samman med 50 g smör. Dekorera med flisad mandel

Läs mer om Ängsö slott och den gamla legenden här.

1 thought on “Hos Carl-Magnus och Catharina Piper

  1. Spännande det där. Carl Piper togs so krigsfånge i Ryssland efter slaget vid Poltava. Han deltog emellertid inte i själva slaget utan låg och sov under tiden i den bärbara fältsäng som än idag kan beskådas på Ängsö. Sverige erbjöd sig att utväxla honom mot sin egen fånge, Alexander av Imeretien,aka prinsen av Melite (som senare dog av njursten i Piteå). Sedan finns en tradition enligt vilken Piper skulle vägrat låta sig utväxlas eftersom han fruktade att ryssarna skulle dra alltför stor nytta av att få tillbaks Alexander och ett par andra generaler som satt fast i räntmästarhuset vid nuv. Slussen. Nobel kille. Sedan uppmanade han sin hustru att använda de lösenpengar som ställts till förfogande för hans frigivande och i stället köpa Ängsö slott för att trygga sin och barnens framtid.

    Spökena finns – jag har själv hört dem på bandinspelning i muséet.

    Grevinnan själv drar sig inte för att servera och plocka tallrikar i den trevliga uteserveringen under sommartid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *