Hus i Gyttorp signerade Ralph Erskine

Gyttorp 1

Det är lätt att att glömma bort Ralph Erskines fantastiska anläggning i Gyttorp, strax utanför Nora i Bergslagen. Detta idealsamhälle växte fram mellan 1947 och 1961, men merparten stod klar vid 50-talets mitt. Här finns både radhus och flerfamiljshus.

Man kan verkligen förundras över att Gyttorp fick så modern och vågad arkitektur, men det hade sin orsak: fabrikens dåvarande VD, Thorsten Edlund, hade läst om Erskine i tidskriften Hem i Sverige och blivit intresserad och bett honom rita några tjänstemannavillor. Edlund var mer än nöjd med resultatet och gav Erskine i uppdrag att gå vidare med arbetarbostäderna och skapa ett modernt samhälle kring nitroglycerinfabriken.

Husen på bilden ovan, men sina välvda tak, ger området sin karaktär. Dessa hus innehåller radhuslägenheter i två plan. Påkostade med öppen spis, balkong och uteplats. De finns i olika utföranden, här plan D och B.

Här några bilder från 50-talets början: radhusgårds- fasadradhusgatufasadinteriör vid trapphus och fönsterdetalj

Gyttorp 2

Även de vanliga 2- och 3-våningslängorna håller hög klass och fasaderna är verkligen varierade. Inga slentrianhus som ser ut att vara komna ur en radsåningsmaskin! På Nora bostäders webbplats får man en bra bild över de olika byggnader som ingår i anläggningen.

I början av 90-talet skulle området, som bytt ägare, restaureras, men efter en konkurs stod husen utan underhåll. Tack vare kommunens insats och att området byggnadsminnesförklarades kunde husen återställas till sitt ursprungliga skick. I stor utsträckning användes goda material och interiören målades med linolje- och kalkfärg. 1998 stod anläggningen klar har sedan dess varit en prydnad för kommunen. Det vore intressant att 20 år senare utvärdera upprustningsarbetet för att se hur väl traditionella material och metoder stått sig.

Läs mer om Erskines Gyttorp på Byggfabrikens blogg, en text jag skrev för några år sedan.

Ett svar på “Hus i Gyttorp signerade Ralph Erskine”

  1. Gyttorp är en högintressant glänta i bergslagsskogen. Erskines radhus veckar ut sig som en dragspelsbälg på brukets arbetarsida. Som alla andra bruksorter i trakten är Gyttorp lätt att läsa av. Brukskontoret som är fritt improviserat med Skogaholms herrgård som förebild anger mittpunkten. De högre tjänstemännens villor ligger i en båge vid kanten av kontorets stora gräsmattor. På behörigt avstånd arbetarnas kvarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *