Luxor Empire i det borgerliga hemmet

IMG_1847 (kopia)

Denna vackra stilmöbel fann jag nyligen till ett bra pris och kunde inte alls motstå den. Det är en Luxor Empire från slutet av 40-talet som snickrats av Svenska möbelfarbrikerna i Bodafors (en välkänd firma på sin tid). Troligtvis är detta det första utförandet, den tillverkades i många år och försvann först vid 50-talets slut. En annons från tiden visar både denna och kollegan Haupt. Hauptversionen är ovanlig och kan knappast ha tillverkats i alltför många exemplar. Att modellen heter empire är för övrigt lustigt då möbeln är mer sengustaviansk.

IMG_1848 (kopia)

Möbelns insida rymmer teknik av dåtida toppklass. Skivväxlaren har tonarm i bakelit och klarar 78-varvsskivor av 10- och 12-tums storlek. Radion har ett push-pull-kopplat slutsteg och radiodelen är utrustad md micr-swing, en sorts reduktionsväxel om man behöver ställa in kanalen med stor precision. Detta är ett praktiskt alternativ till att dela upp kortvågsbandet i 3-5 delar. Tyvärr saknar radion FM, så det blir till att köpa en dylik tillsats (de är inte så ovanliga, eftersom det fanns många apparater utan enna finess när FM-bandet lanserades).

Möbeln är i fint skick, förstärkaren fungerar hjälpligt men måste ses över. Grammofonverkets motor står dock still så jag hr plockat isär det för att ha bort gammalt stelnat fett och smörja upp den på nytt. Så här ser motorn ut när jag monterat isär den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *