Ett fantastiskt flott hem i turkisk stil

SSMC00 028

På Kommendörsgatan, mittemot Ahlströmska skolan (nuvarande Carlssons?) ligger två kåkar från sent 1890-tal. Den ena av dem, nr 32, huserade Pascha Cherif, Turkisk minister. Troligtvis flyttade han in redan när huset var nybyggt och hans våning utgjordes av 20 rum och kök och jag förmodar att den ytan vanligtvis räckte till för två ordinära Östermalmsvåningar så han lär ha haft hela våningsplanet. Enligt Stockholmskällan (där jag hittat information och bilder) betalade han (eller snarare det Osmanska riket) 7 500 kr/år för sitt kombinerade hem och legation. Inredningen i de mer representativa delarna var otroligt praktfull vilket med all önskvärd tydlighet framgår av bilden ovan.

SSMC00 029

I hörnrummet, som också var Pascha Cherifs arbetsrum, möter oss en ombonad interiör med ett praktfullt tak. Notera också att fönstren inte är vitmålade. Tyvärr tror jag att det mesta av  inredningen i detta vackra hem gått förlorad vilket ivrigt får beklagas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *