Nej, inte alls nytt kök som på 30-talet

Nytt kök i gammal stil

För en tid sedan hittade jag en gammal artikel i Sydsvenskan som var lite lagom trivsamt korkad men samtidigt en vittnesbörd om hur knasigt det kan bli när man låter trenderna styra. Låt mig ger er ett par citat:

”- När vi flyttade hit för elva år sedan var inredningen intakt från 1938, då huset byggdes. I dag påminner köket om hur det såg ut då, trots att vi för fyra år sedan renoverade och bytte ut allt, säger Gabriella Nilsson.”

”Halva väggen mellan kök och matrum har rivits ut och ersatts av en avgränsande bänk med en skiva av Ölandssten. Linoleummattorna, som täckte vartenda golv i huset, är utrivna, trägolven slipade och vitmålade.”

”För att få plats med alla torrvaror använder de hyllorna i trappen på väg ned i källaren som extra skafferi och det inglasade uterummet som en andra kyl. Att sätta in en extra kyl eller fler skåp skulle ha blivit på bekostnad av något av fönstren eller känslan av yta.”

Familjen Nilsson har således rivit ut ett helt intakt kök från 1938 och skapat ett nytt efter moderna riktlinjer som tyvärr inte kan härbärgera alla de matvaror som en tonårsfamilj behöver ha hemma. Dessutom har man fått ett helt tidstypiskt kök anno 2011 som inte har mycket gemensamt med det ursprungliga. Luckorna med sina fyllningar, kaklet, diskhon, handtagen och halogenspottarna i taket samt den öppna planlösningen har inte mycket med ursprunget att göra. Och det planslipade golvet som målats vitt! Trist, det kan man tycka, framförallt när man har kostat på sig och beställt köksinredningen från Byggfabriken (som kan bygga fina 30-talskök!).

En stor del av charmen med kök från denna period är snickerierna och dispositionen med kök, matrum/jungfrukammare och serveringsrum. Tar man bort väggarna förlorar man den och kvar finns inget. Jag kommer att tänka på et dam i mitt hus som ville ha säkerhetsdörrar. På frågan varför, svarade hon ”min väninna har fått det”.

Avslutningsvis en liten vink om hur man bör tänka på om man skulle hamna i samma situation som familjen ovan: Hittar man en villa från -1938 med intakt kök river man inte ut det. Det är egoistiskt ty det drabbar kommande generationer. Köp ett annat hus istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *