Hemma hos-reportage i Norrbotten

Hemma hos

Helt exklusivt, ett hemma hos-reportage från Norrbotten! I somras tog jag några bilder men pga av relativt svagt ljus och ingen blixt blev det svårt att få till det där med skärpan när man har maxbländare och därför bilderna blev lite sådär. Jag har dessutom låtit bli att ljusa upp och mörka ned de partier som är för ljusa respektive mörka eftersom jag tycker att det är snyggt med utfrätta, ljusa gardiner.

På bilden ovan ser ni ett av rummen i ett av husen där uppe. Väggarnas målningar är dess främsta tillgång, ty det är ytterst sällsynt att man träffar på dylika i dessa trakter. Om de har funnits, så är de oftast borta nu. På piedistalen står en sparris, den sort som brukade kallas för ungkarlsblomma förritin.

Hemma hos

Kakelugnen är av modernare snitt och sattes förmodligen in någon gång vid förra sekelskiftet. Dörren har föder och överstycke vilket även det är ovanligt, ja till och med mycket sällsynt. Vid en renovering på 60-talet hade man tagit bort dessa snickerier, men klokt nog sparat dem i ett uthus.

Hemma hos

Denna gamla kammare fick nya tapeter på 60-talet, tapeter som jag gissar redan då var smått omoderna. Jag tycker om dem och vill inte byta ut dem mot nya i “gammal stil” som bättre passar husets byggnadsår eller harmoniserar med möblemanget. Längst ned till höger ses skrivpulpeten. Den stod troligtvis där redan runt år 1800 då min förfader tillträdde som sågställare vid sågen som låg nere vid ån, drygt 100 meter från fönstret.

Hemma hos

Detta sovrum är en liten trevlig kammare som på 60-talet fick en altan utanför. Rätt trivsamt åste man ju säga, ty nu växer det rosor, pioner och schersmin utanför vilket gör det trivsamt att sätta sig där ute. Dörren och dess överstycke är även de ursprungliga och på dess andra sida finner ni rummet på de två översta bilderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *