Schymberg om barndomen på Alnön

Hjördis Schymberg växte upp i det lilla samhället Gustavsberg på Alnön strax utanför Sundsvalls kust (ön ligger mittemot det rivningshotade området Petersvik). Hon föddes 1909, men dog gjorde hon i Stockholm nästan hundra år senare. Debuten skedde som 6-åring i en gotemplarelokal på Alnön. Tillsammans med sina musikaliska systrar uppträdde hon sedan i unga år innan hon kom till Stockholm och utbildade sig.

Länsmuseet i Västernorrland har lagt upp några ljudklipp från 1992 där Schymberg och hennes syster berättar om hur de uppträdde under unga år. Det är mycket roligt att lyssna på! Notera också att de på norrländska tanters vis pratar i munnen på varandra. Det första klippet hittar ni här.

Schymberg köpte tillbaka sitt barndomshem i början av 60-talet, renoverade det och skapade Schymbergsgården. Jag har inte besökt den, men passerar jag Sundsvall så skall jag passa på. En annan detalj som jag tror få känner till att plommonsorten Tuna uppmärksammades av Schymberg i slutet av 80-talet (uppgiften kommer från Leif Blomqvist i boken Våra fruktsorter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *