Tant Ronnys läckra kokosmazariner

Tant Ronnys Kokosmazariner

Jag minns hur det på 80-talet plötslig började dyka upp allergier av alla de slag. Med ens måste tanterna i byn hitta nya recept som inte innehöll de allergiframkallande ämnena. En av de mer lyckade var tant Ronnys kokosmazariner. Varifrån hon fått receptet vet jag inte, men det verkar inte vara så ovanligt.

Till degen behövs:
200 gr smör
100 gr strösocker
300 gr vetemjöl
som arbetas samman och ev får vila en liten stund.

Under tiden rörs kokosfyllningen samman och den består av:
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk smält smör
125 gr kokos
Snåla inte med den rivna kokosen. Smeten skall vara rätt fast.

Tryck ut degen i små veckade metallformar (INTE stora engångs i aluminium – det ser förskräckligt ut!). var noga med att degen täcker hela formen upp till kanten. Sätt sedan en klick hallon- eller svartvinbärssylt i botten på varje form. OBS! tag inte för mycket, bara en knapp tesked. Sylten bör dessutom vara fast. Tar man för mycket sylt är det lätt att den pyser ut och då fastnar kakan i formen och bakverket går inte att få loss.

Täck sedan sylten med kokosröran och grädda i 200 grader ca 20 minuter. Bakverket bör få en smula färg.

Låt formarna svalna en stund och knacka sedan försiktigt loss dem ur formen. Hr man tagit för mycket sylt får man ett litet helvete, annars brukar det går rätt bra, men det är lite svårare än med vanliga mazariner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *