Vackra Östertälje nya ålderdomshem

Östertälje nya ålderdomshem 1

Såhär skulle jag vilja att ett ålderdomshem såg ut! Östertälje nya ålderdomshem ritades av Torsten Risberg med hjälp av fru Risberg och fästmön fru Elsa Persson. Man måste säga att resultatet blev ovanligt bra. 167 000 kronor kostade den vilket i texten  jämförs med moderna 6-rumsvillor i Stockholm som ligger i prisklassen 100 000 – 125 000 kronor. I beloppet ingår även all inredning, inklusive köket. Anläggningens disposition framgår av denna planskiss.

Östertälje nya ålderdomshem 2

Möblerna i matsal och vardagsrum är köpta i vanliga bosättningsaffärer och man har prioriterat god kvalité till ett bra pris. Det runda bordet på bilden nedan kommer från NK:s Triva-serie (den monteringsbara). hur trevligt vore det inte att på sin ålders höst bo i en miljö som är hemlik? Institutionskänslan som möter en i de allra flesta fall är verkligen något som borde undvikas.

Östertälje nya ålderdomshem 3

Runt det runda bordet på bilden ovan står stolar av windsortyp som klätts med blårandigt tyg. Gardinerna kommer från Hemslöjden och är gula i ett lätt ljust tyg och på golvet ligger trasmattor.Väggarna är klädda med juteväv som klistrats på masonit och den allmänna belysningen medelst lysrör är indirekt och kompletteras med ordinära lampor.

Matsalen är även den trivsam och skymtar genom den stora öppningen. Tyvärr ser man inte glasdörrarna som har getts ett vackert mönster medelest sandblästring.

Östertälje nya ålderdomshem 5

Här har vi ett ab hemmets enkelrum. Som ni ser är det verkligen inte väl tilltaget, men å andra sidan är det trivsamt. Personligen skulle jag hellre ha ett litet rum med vackra allrum än ett stort rum i ett fult hus med hemska möbler. Naturligtvis måste svårt sjuka som kräver omfattande vård bo annorlunda.

Förutom enkelrum finns dubbelrum för äkta makar. De är  bredare men i övrigt nästintil identiska och innehåller, precis som enkelrummen, bara tvättrum och en generös garderob med en inbyggd förvaring för linne och underkläder.

Östertälje nya ålderdomshem 4

Föreståndarinnans rum är något sstörre och är försett med sovalkov. Lika trivsamt är det som de andra och på golvet ligger en rös sniljeflossa. Möbelgruppen är klädd med mörkblått tyg.

jag gissar att denna typ av boende är en utopi, men nog vore det fantastiskt trevligt om gamla människor kunde leva på detta sätt! På 40-talet var nog de gamla som flyttade till hem friskare än idag. De som idag får annat boende är ofta så sjuka att de behöver omfattande vård.

3 svar på “Vackra Östertälje nya ålderdomshem”

  1. Hej! På första och andra bilden syns en soffgrupp med ”pinnsoffa” och två fåtöljer.Du råkar inte veta vart de kommer ifrån?
    Jag har nämnda sittgrupp och hittade rester av ett tyg av Herta Bengtsson för nks textilkammare.Försöker hitta formgivaren.Men väldigt svårt 😉
    När invigdes ålderdomshemmet?
    Mvh Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *