Den vackra kyrkstaden vid Öjebyn

Jag är väldigt svag för kyrkstan i Öjebyn. hela platsen är ovanligt lyckad och dessutom välbevarad och charmfull. Där finns naturligtvis en kyrka som började byggas i början av 1400-talet men som sedan dess byggts om och byggts till.

Klocktornet till vänster är en rest från den ursprungliga kyrkan. Den är som en ointaglig borg! Enligt uppgift är den Norrbottens äldsta byggnad.

Kyrkstugor finns det i parti och minut. Det finns stora och det finns små, och det finns röda och det finns grå. De grå, de obehandlade, tycker jag bäst om. Extra fina är de som fått sina fönsterluckor målade i glada färger.

Stugornas renoveringsgrad varierar. Det finns moderna 50-talsstugor, det finns de som nästan är orörda och det finns sådana som precis målats på insidan med vit färg från Rusta.

Dessa stora stugor rymmer flera kammare. 3-4 per plan är det vanliga. Varje familj hade en kammare så det var inte speciellt gott om plats.

Notera det rätt trista taket på stugan till högewr.

I Öjebyn får man använda sina stugor lite hur man vill. En del används nästan som sommarstugor och det tycker jag är bra; bättre det än att de står tomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *