Kathleen Ferrier dog för 60 år sedan

I lördags visades en dokumentär på SVT om Kathleen Ferrier som jag vill slå ett slag för Ferrier kan sägas ha varit Englands egen Birgit Nilsson under 40- och början av 50-talet. Hon var dock ingen wagnertolkare, men hennes popularitet inom den seriösa musiken kan jämföras med Birgits. 1952 gjorde hon sina sista inspelningar, ty hon dog av bröstcancer året därpå, endast 41 år gammal.

Jag har några av hennes skivor från de sista åren, utgivna av Decca på tiotums 33-varvsskivor,så kallade medium plays (MP). Eftersom det är engelska Decca är det också FFRR vilket ger bra ljudåtergivning. Tyvärr är mina exemplar från tiden en aning slitna, vilket dock inte stör alltför mycket.

Jag har valt ut två spår från A recital of Bach arias från 1952,
Grief for sin

och Agnus Del

Ackompanjerar gör Londons symfoniorkester under ledning av Sir Adrian Boult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *