Parkettgolv och andra typer av golv

Med denna ej helt lämpliga bild vill jag illustrera golvet, en av hemmets viktigaste beståndsdelar och en detalj som nästan undantagslöst blir fel när det skall till att byggas nytt och det beror i första hand på att man numera väljer att lägga parkettstavarna eller -brädorna i fallande längder istället för att åstadkomma ett trivsamt mönster. Fiskben är nog det mest klassiska och mycket lämpligt, men man kan även välja rutor eller någon annan variant som utan problem går att framställa med parkettbrädor, som är betydligt billigare än att lägga stav för hand. I en gammal matsal ligger ofta stjärnparketten och glänser, men den är minsann ingen billig historia.

Har man inte råd att kosta på sig parkett, så föreslår jag att man väljer någon form av linoleumgolv eller ett enkelt spontat furugolv med det sistnämnda blir nog inte så billigt, trä är en lyxartikel i dessa dagar. Att skygga för linoleumgolv tycker jag bara är dumt. Det är ett bra golv som är praktiskt och tåligt och som dessutom finns i mängder av färger och mönster, men tyvärr är det idag omöjligt att hitta mattor med jaspémönster, precis som de tryckta mattor om var vanliga i början av förra seklet.

Andra fina golvtyper är stengolvet som gör sig perfekt i hallen eftersom det är så tåligt och dessutom snyggt som fan.

Laminatgolv av alla de slag borde förbjudas. De är både fula och av dålig kvalité.

Min personliga favorit på området golv är det fernissade plankgolvet som efter ett halvt sekel och många strykningar antagit en konjaksfärgad ton. Man är bra dum om man tar fram golvslipen för att fräscha upp det.

2 svar på “Parkettgolv och andra typer av golv”

  1. jag väcker liv i det här gamla inlägget och ser om jag får svar –

    har en hyresrätt där ett otroligt fult laminatgolv i stenimitat lagts in i alla rum. hyresvärden vill ha hutlöst med pengar för att lägga nytt, och eftersom jag bara planerar att bli kvar i ett par år funderar jag på att lägga ett klickgolv själv. jag tycker inte heller att laminat är särskilt vackert, men nuvarande golv är verkligen det värsta jag har sett och tom ikeas 70 kr/kvm skulle vara ett lyft. sitter du inne med något golvtips som skulle rädda mig från en sådan lösning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *