Camilla Martin i Maria Langs deckare Att vara kvinna. Deckare om en kvinnokongress i Bergslagen

Har ni läst Maria Langs Att vara kvinna? Det är en rätt underhållande deckare från 1961 där Langs fantastiska skapelse, operasångerskan Camilla Martin, hamnat på Kvinnoklubbens kongress. Naturligtvis blir det intriger bland alla dessa kvinnor och naturligtvis sker det ett mord. Och Lang är inte rädd för att göra sig lustig på de emanciperades bekostnad vilket stundtals blir rätt underhållande, även om man snart förstår att kvinnosaken, det är inte något som hon vill motverka.

Var Lang stod i kvinnodebatten vet jag inte, men hon var yrkeskvinna och verkar ha varit rätt stridbar. Kanske ansåg hon att en striderna på kvinnofronten skulle skötas för egen maskin, istället för genom en kollektiv sammanslutning.

Att vara kvinna utspelar sig till stora delar på Blacksta gård någonstans i Bergslagen. Dit reser 50 fruntimmer för att delta i Kvinnoklubbens kongress. Sammanslutningen leds av Gun-Britt Nyrén som också är född på orten, som dotter till en försupen smed. Värdinnan på Blacksta gård, Louise, är dock av s.k. god familj och har trots sin bristande intelligens blivit invald i klubben i egenskap av husmor (endast en kvinna av varje yrke finns representerad).

Ned till Blacksta åker också keramikesset Bettina som hjärtligt avskys av de allra flesta. Inte så konstigt, ty hennes lilla bisyssla hotar att spoliera många människors liv vilket hon inte bryr sig det minsta om. Istället tycks hon njuta av att orsaka sina medmänniskor smärta. Det är upplagt för en händelserik kvinnokongress på Blacktsa gård!

Camilla Martin intruducerades i 1959 års Langdeckare, Ofärd i huset bor. Året därpå förekommer hon i En främmande man. Under det senaste årets Maria Lang-hausse har Martin helt förbigåtts, istället har allt ljus fallit på Puck Bure. Orättvist tycker jag, Martin tål mycket väl att dammas av och uppskattas efter förtjänst. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *