Nu skall villorna i Petersvik utplånas

Strax utanför Sundsvall, med utsikt över Alnösundet, ligger Petersvik som är ett veritabelt sommarparadis med trävillor från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Huset på bilden ovan heter Kaptensudden (fler bilder här) och byggdes åt Johan Fredrik Cornell som var far till Henrik Cornell, konsthistoriker och sedermera professor. De flesta husen i området är än i dag välbevarade och mycket vackra och området är i sin helhet en fantastisk representant för dåtidens sommarideal.

Efter drygt hundra år som sommarparadis vill nu Sundsvalls kommun utplåna området och bygga en ny kombiterminal nere vid Alnösundet för att underlätta omlastningen mellan tåg, båt och lastbil. Huruvida anläggningen verkligen kommer att placeras just här är dock inte riktigt klart, alternativ finns och kommunen har ännu inte reserverat några pengar för bygget. Detta hindrar dock inte SCA från att ta strid för tvångsinlösen av villorna. För ett par dagar sedan skulle en av husen, Villa Skogshyddan, som redan är i SCA:s ägo, brännas ned, men detta stoppades temporärt (läs mer här). Om några veckor kommer dock huset att utplånas.

Jag kan inte för mitt liv begripa varför man prompt måste utplåna alla husen. Rimligtvis borde man kunna flytta dem till ett annat område om det nu verkligen blir så att kombiterminalen byggs i Petersvik vilket i dagsläget inte ens är helt säkert. Detta förfarande påminner mig om 60-70-talens rivningsiver, när man rev utan att ha helt klart för sig vad som skulle ersätta de gamla husen. Inte nog med att oersättliga kulturvärden utplånas, det hela är också ett rejält resursslöseri; jag tycker inte att man river fullt användbara hus.

Läs mer om planerna för Petersvik och kombiterminalen på sr.se och i Sundsvalls tidning. Jag rekommenderar också Nils-Johans Tjärnlunds text i Svenska Dagbladet och så kräver jag att ni går med i Facebookgruppen Rädda Petersvik undan rivning.

Uppdaterat! Här en namninsamling mot rivningarna samt ett inlägg på Uppdrag gransknings Facebooksida som bör Gillas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *