Ersnäs en varm & mulen sommardag

En inte alltför försumbar by, om än knappast särskilt stor för den delen. Några bönder, gamla hus och moderna villor.

En hel del gamla lador finns där också. Jag tror att ett flertal renoverats med EU-pengar. Renoverats för att landskapet skall konserveras; få vara sig likt, även om tiderna förändrats.

Den här gamla kåken, jag kommer inte ihåg om den var bya- eller bönehus, har av någon outgrundlig anledning fått behålla sina fönster. Det är inte så vanligt i norrbottensbyarna.

I byn finns också ett sågverk. Dekorativt tyckte jag och fotograferade på håll, ty jag vågade inte gå alltför nära. Att ”ta kort” med så märkliga motiv gör man inte utan bestraffning. Minns att jag en gång fotade ett gammalt industrihus med fina teakfönster och då kom det fram en gubbe och undrade varför i hela fridens namn jag tog en bild på det. Han var själv amatörfotograf, men kunde inte förstå mitt val av motiv.

Jag undrar om en åkare haft sin verksamhet här? De tre garagedörrarna tyder på det. Inte har man tre bilar utan anledning! Iallfall hade man inte det.

6 svar på “Ersnäs en varm & mulen sommardag”

  1. Jag har länge försökt lista ut vad som gör att husen ser så distinkt norrländska ut.
    Det händer nåt med småhusen i höjd kanske med ångermanland. De blir liksom kargare och kantigare. Har försöka lista ut om det beror på ombyggnad av originalhus, målning eller nåt med den lite kargare naturen. Spelar långa vintrar in kanske, eller är det bara nåt jag hittat på för att särskilja norra sverige från den södra?

  2. Åh – Önskar jag kunnat svara på en enda fråga, men ack nej. Du har hittat hus som jag inte känner till, i alla fall inte studerat närmare. (Vägen känner jag väl till.) Men jag kan förhöra mig lite när jag åker upp. Blir dessutom mycket sugen på att kolla in min by närmare nu. MVH Hemmablind.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *