Alving på Medevi brunn anno 1962

Ja, egentligen är det kanske lite dumt att ha Veckojournalens utgåvor från 50-talet fram till tidigt 60-tal som ett slags rättesnöre när det gäller veckotidningar, men så är det. Jag läste ett finfint reportage om Medevi brunn från 1962. Det är tidningens Barbro Alving som gästar den gamla klassiska brunnsorten. En välskriven artikel med bilder av Anders Engman som är en utmärkt fotograf som i detta reportage presterar många riktigt bra bilder.

Medevi Brunn har gamla anor. Det var i slutet av 1679-talet som Urban Hjärne fann ortens brunnsvatten så utomordentligt och fullt av mineraler, att han introducerade den på kontinenten populära vanan att dricka brunn. Medevi blev snart ett av överklassens populäraste sommarnöjen.

De rum som stod gästerna till förfogande när Bang var på besök var verkligen något extra. Tapeter i milda grå ränder med blekskära blombuketter, en svartmålad byrå i senempire, en smultronröd divansoffa av turkisk läggning och en ljummen kakelugn. Bättre kan man knappast bo. Åtminstone är det så jag skulle vilja bo, när jag dricker brunn.

En bildsvit: Brunnsdrickning, Hon blir 87 till hösten, Kanske kan jag magra några hekton, Jag dricker en läsk som omväxling samt Alla dessa hattar och frukappor.

3 thoughts on “Alving på Medevi brunn anno 1962

  1. När jag ser på bilderna känns 1962 oändligt avlägset, just på grund av dessa hattar och frukappor. Veckojournalen från 50-talet till tidigt 60-tal måste vara en guldgruva!

    1. Jag såg en gång bilder från tidigt 70-tal och slogs av hur många frukappor och hattar som fanns. Tror att detta levde kvar ett bbra tag. Min mormor såg väl sådan ut in på 80-talet misstänker jag.

      1. VIsst är det intressant. Min mormor (1883 – 1959) såg också ut så där, dock inte mamma (1911- 1999).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *