Det ligger gamla bilder mest överallt

Så här bör man klä sig på landet. Blåställ och ett par rejäla stövlar. Snygg, prydligt och praktiskt. Tyvärr tror jag att stilen är på utdöende vilket man verkligen får beklaga. Värt att notera på bilden är de typiska uthusdörrarna och eternittaket. Samt mammas gamla cykel.

På 50-talet var aktivitet i denna bygdegård allt annat än försumbar. Det ordnades dans och filmvisningar. Huset står numera och förfaller och det sägs att en björk börjat växa inne i den stora salen. I maskinrummet en trappa upp vittnar endast några kvarglömda filmremsor om vad som en gång varit. Landsbygden är inte vad den en gång var.

Jag har ett mycket svagt minne av en dylik grävskopa från mina första år. Tyvärr minns jag inget mer än att jag förundrades över den vajerdrivna skopan och den oranga färgen. För ett par år sedan fann jag denna gamla relik, i ett buskage strax intill en liten älv. Terrängen var usel och närmare än så här kom jag inte min gamla barndomsdröm

10 svar på “Det ligger gamla bilder mest överallt”

 1. Fast här på landet på Gotland där jag bor går de flesta karlar klädda så. (De som inte är inflyttade fastlänningar.) Ibland anar man en svag doft av ko …
  Och våra bygdegårdar blomstrar för fullt, i Östergarns bygdegård är det bio en gång i månaden under lågäsong, lite oftare när turisterna invaderar oss.
  Vad sorgligt/slarvigt att bara ställa ifrån sig en fin gammal grävskopa på det viset.
  Undrar om barn tilltalas extra av orange? När jag var liten hade Televerket orangefärgade Volvo Duetter – såg vi en så skrek vi: ”Orange! Orange!”

  1. Jag tror att det är värre i Norr- och Västerbotten, ja kanske hela Norrland. Utflyttning mm. Jag tycker att det finns en känsla av nedrustning över hela den landsändan och det är tråkigt. Man får hoppas att det vänder.

   Jag minns också de där gamla oranga televerksduetterna! De måste ha funnits kvar en bit in på 70-talet. duetterna var ju rätt slitstarka kärror.

   1. Det är förfärligt tråkigt och eländigt! Måtte det vända.
    Ja, verkligen slitstarka och snygga på något vis. Jag har sett ett par renoverade pärlor.

 2. Vilka fina bilder det är på din blogg, jag blir alldeles varm, som att jag tittar på bilder av mina föräldrar och deras föräldrar när de var små.

 3. Tillägg: den blå overallen kanske är på utdöende, men nu är det mycket arbetsbyxor istället – ofta i blå färg de med, och sedan en jacka till.

  1. Det är också snyggt! kanske ännu snyggare i ärlighetens namn. Bara tyget är bra och av bomull. Pappa hade ofta byxor och bussarong och de var av bomull men mycket urtvättade.

   1. Inte ”men de var urtvättade” – jag tycker det är jättesnyggt!
    Kommer du att skriva om dragspels-Per med den spännande verkstaden snart?

    1. Älskar ju urtvättat! tyvärr slängde syrran kläderna när hon tog över gården och städade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *