Folk tycker om att går bort i ateljéer

I konstnärskretsar ger man ofta en ateljéskiva. Främsta tillgången är då ateljén, det behövs faktiskt inte mycket mera – folk tycker nu en gång om att går bort i ateljéer, och de tar det gärna som det är. Man får naturligtvis bjuda mer urskiljning, när man bjuder på en sådan skiva – alltför konventionellt betonade människor böra naturligtvis ej komma i åtanke – de skulle enbart tycka det vara underligt och känna sig illa till mods.

Följande text står att läsa i 100 bjudningar, en bjudningsbok från tidigt 30-tal. En mycket underhållande skrift som säger mycket om sedvänjor, könsroller och socialgrupper. Bland annat får man lära sig att ett cocktailparty kräver ett par hundra cigaretter. Minsann! Språket är av någon anledning en smula märkligt. Tänk bara på formuleringen folk tycker nu en gång om att går bort i ateljéer.

14 thoughts on “Folk tycker om att går bort i ateljéer

 1. Det är mycket märkligt att man skrev så här. Var inte “gå bort” ett etablerat uttryck vid denna tid?

  1. Jo, tänk om det är ett urgammalt skrivfel? : )
   Gå bort på middag, har i alla fall jag hört. När vi ändå är inne på detta så tycker jag uttrycket “främmande” är så märkligt i betydelsen “gäster” – man bjuder ju för det mesta inte hem främmande människor. “Nej, jag kan inte gå med på bio för vi ska ha främmande i kväll.” Och apropå det så var det en gammal farmor som tyckte att det var ett väldigt fjäskande för gästerna så hon sa: “Äten I hemmavarande, de främmande förser sig nog.”
   Ida: Det gör jag med!

   1. Jag minns en text där det stod att någon “ganska gärna fick komma på besök”. Mycket lustigt!

    När jag var liten sa vi alltid främmande. De var väl främmande såtillvida att de inte bodde i vårt hus, men nog tycker jag också att det är konstigt och har tänkt en hel del på uttrycket.

    Den farmorn!

 2. Få går bort i min ateljé menade jag så klart.
  Eller ni kan komma och går bort i min verkstad som det egentligen är. Jag lovar att skaff 100tals cigaretter

    1. Istället för porr har jag en bok om olika ateljéer i stockholm. Jag läser och andas tungt. Men en verkstad i Göteborg med 100 cigaretter låter till och med bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *