Gustava von Essens änkesäte var Svenstorp i Fröjdestads socken

Svenstorp säteri i Fröjestads socken utanför Skövde, skall inte förväxlas med det skånska storgodset och fideikommisset Svenstorp/Björnstorp. Gårdens anor sträcker sig långt tillbaka i tiden, troligen till 1400-talet, men det var först i början av 1600-talet (1619) som Bengt Börjesson Papegoja förvärvade Svenstorp. När Elisabeth Papegoja dog, 100 år gammal, år 1774 utslocknade ätten och gården övergick  i släkten von Essens ägo och användes som därefter som änkesäte. Först att flytta in var Gustava von Essen (född Rudbeck) och mest känd som moster till Malla Montgomery-Silfverstolpe. I Silfverstolpes memoarer kan den intresserade läsa sig till hur livet förflöt på den trivsamma gården.

Gustavas sonson, Gustav von Essen, övertog vid sitt giftermål med Blenda Rappe gården och ängande sig helt åt dess skötsel samt njöt lantlivets behag. När Svenska hem hälsade på år 1939, var det hans son Erik med tillhörande fru Lilly (född Strömberg) som var gårdens ägare. En hel del av interiörerna var vid denna tid välbevarade och redan i hallen möttes besökaren svunna tiders charm. Väggarna med sina rundade hörn var täckta av gråmålad väv med fält inramade av bladslingor. På bilden ovan ses salongen med sin Mariebergsugn, ty även om huset moderniserats och värmeledning införts, finns fortfarande de gamla eldstäderna kvar.

Även här var 1700-talet intakt med gråmålad väv och bladslingor i blått. Över dörrarna överstycken som föreställer urnor i brunt. Möblerna är rokoko från tiden och försedda med tyg i blågrått.

Den öppna spisen är även den från 1700-talet och ej insatt på senare tid. På dess spiselkrans står ätten Papegojas huvudbanér. Framför soffan ett bort som tjänat som sparkbord och de unga Essarna som inte tilläts sitta med vid  stora bordet.

Herrummet domineras av vapen och annat med jakt relaterat. Fågeltapeten utför en trivsam bakgrund till allt det mordiska och en bokhylla visar att visst intresse för tryckta alster fanns i familjen.

Slutligen vill jag passa på att visa interiören i det lilla kabinett som apterats till skrivrum. Rummets förnämligaste möbel, ett skrivbord, är signerat av Johan Linning men visas tyvärr inte på bild. Ej heller de trivsamma gästrummen på övre botten, försedda med fläktande mollgardiner och sparlakanssängar (”himmelssängar”), visas på bild.

8 svar på “Gustava von Essens änkesäte var Svenstorp i Fröjdestads socken”

 1. Bengt Börjesson Papegoja! Underbart namn. Vilket trivsamt ställe. Svenska hem fick vi ibland in på antikvariatet där jag jobbade – den kallades även Hemska sven.
  Mallas memoarer tror jag att jag tjuvläste på arbetstid, den borde jag läsa igen.
  Hette det sparkbord för att barn placerades där, kan man undra?

  1. Hemska Sven! Vad skulle ni kalla Sköna hem idag isåfall?

   Mallas memoarer är toppen! Mycket intressanta, men någon författare var hon knappast, men de är likväl mycket läsvärda.

 2. Inte för att jag vill vara petig, (eller det kanske jag vill förresten) men jag tror att Fröjeredsborna inte blir så glada över att ha fått sitt med möda framröjda ”red” utbytt mot en stad. Fröjered alltså.
  I övrigt är det som vanligt med odelad glädje jag följer med på dina exkursioner, såväl med som utan sällskap av Hemska Sven.

 3. Då skyller vi på Sven tycker jag!
  För övrigt så finns, eller i alla fall fanns, det en väldigt trevlig trädgårdsmästarebostad på Svenstorp. Minns att jag var lite sugen på den när det var aktuellt med uthyrning.

  1. Skumt. Svenska hem brukar vara rätt noggranna.

   Vem äger Svenstorp idag, är den fortfarande i familjen Essens ägo? Vet du om interiörerna fortfarande är välbevarade?

   Jag kan gott tänka mig att bo i trädgårdsmästarbostaden. Och för den delen sköta vissa trädgårdssysslor.

 4. Jodå, Essarna sitter kvar på Svenstorp, i så vitt jag har hört, tämligen orubbat bo. Känns betryggande tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *