Varför är det inte snyggt? I avsnitt 2 studerar vi misslyckade fönsterbyten.

Idag förfasar vi oss över fula utbytta eller aluminiuminklädda fönster. Trä är ett utmärkt material och har den fördelen att det går bra att underhålla och laga. Visserligen kan man måla om aluminiumprofiler, men det nya färgskikten blir inte speciellt hållbar. Och nog är det något visst med trä, även om jag måste säga att jag är har en svaghet för 50-talets ädelträfönster med eloxerad aluminium på utsidan men det är en helt annan historia.

Jag undrar hur många som bytt fönster för att spara energi? På tok för många gissar jag. Byter man till nya fönster orsakar bytet i sig utsläpp, bara genom att tillverkas. Om man istället reparerar, tätar och byter ut det inre glaset mot någon sorts energiglas, uppnår man god prestanda utan att ge avkall på det estetiska. Att sedan använda rullgardiner under de mörka timmarna gör en hel del för att minska energiförbrukningen.

Det absolut dummaste man kan göra är att montera nya fönster, med karm och allt, i en befintlig karm. Karmbredden ökar då markant och i samma utsträckning minskar det infallande ljudet och rummet blir mörkare vilket märks särskilt under vinterhalvåret. Jag har sett skräckexempel (två hus på Karlavägens solsida) där denna idioti upprepats två gånger. Då blir det inte mycket till glasyta kvar.

Vill man läsa mer om fönsterrenovering , rekommenderar jag Byggnadsvårdsbloggens länklista. Och om ni klickar på taggen Fönster, kan ni läsa om allt jag skrivit i ämnet.

Och låt oss nu titta på veckans avsnitt av Varför är det inte snyggt?

4 svar på “Varför är det inte snyggt? I avsnitt 2 studerar vi misslyckade fönsterbyten.”

 1. Kul att du gör små byggnadsvårdsfilmer – fortsätt gärna med det! Och tack för länkningen till mitt blogginlägg om fönsterrenovering.

 2. Tänkvärda inslag, det här är ett fenomen som jag stör mig väldigt mycket på. Jag var i en 40-talslägenhet i Göteborg där mindre fönster installerats i de befintliga fönsterkarmarna vilket fick lägenheten att mer likna en tysk jaktstuga än funktionalistisk bostad. Även köket var utbytt till någonting i pizzeriastil.

  Ett annat fenomen som jag bara sett i Göteborg är att det skruvats upp korrugerad plåt över hela den befintliga putsfasaden på hus från nämnda tid.

  Ang. klippet i sig skulle jag önska att få se en överblick över huset innan du går in på detaljer så att det är lättare att sätta i ett sammanhang. När man bara ser ett fönster med karmar i aluminium skulle man lika gärna kunna tro att huset är byggt efter 60-talets besparingsdogm.

  1. Usch!

   I Luleå, där ligger ett stålverk, har man också fått för sig att klä in stan i korrugerad plåt. Göteborg har ju ett klimat som är ganska påfrestande för många fasader (jag vet tegelhus som har problem med att fukt tränger in) så man kan förstå varför man gjort så. Men det är rät tfult.

   Ja, jag förstår din synpunkt. Poängen med just detta inslag var bara att visa fönsterproblematiken. Det kommer fler och jag lovar att ge mer övergripande exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *