Om kriget kommer, motståndsandan!

När jag växte upp fanns i min mormors chiffonjé en skrift som hette OM KRIGET KOMMER. Texten stod skriven med versaler och bakgrunden var något som liknade hotfulla moln. För en tid sedan fann jag ett eget exemplar och då jag misstänker att mormors ej längre finns kvar (däremot har jag ärvt chiffonjén) blev jag mycket glad.

Mitt favorituppslag är det om motståndsandan som ni ser ovan. Klicka på bilden för större format.

”Lyssna på Sveriges radio på de våglängder som du är van vid men kontrollera sändningarna genom att ta in svenska radiostationer på andra våglängder” och ”Var på din vakt mot falska radiosändningar. Tänk på att även de välkända svenska radiorösterna kan imiteras. Lyssna kritiskt!” är tänkvärda stycken.

 

Jag undrar: hur skulle det gå om man skulle vara tvungen att värdera informationen i tidningar, tv och framförallt på internet. Med tanke på hur lätt twitterstormar blåser upp känner jag mig lite orolig.

 

16 svar på “Om kriget kommer, motståndsandan!”

 1. Ja, vilken idyllisk värld – på sätt och vis. Jag växte upp på 50/60-talen och minns en läskig skylt med en evakueringsplan som satt i alla trappuppgångar. Extra obehagligt att snegla på den under Kubakrisen.

  1. Evakueringsplanen berättat de om i skriften! Jag har ingetinn av den men på 70-80-talen var den mig inte lika aktuell. Dessutom kände jag ingen som bodde i hyreshus. Tänk att krigshotet, och även atomkrig, var så påfallande på den tiden,

 2. Nog minns jag den där broschyren. Långt efter kriget förekom det också mörkläggningsövningar där alla skulle sätta för sina fönster. Med flyg spanade man sedan för att kunna sätta fast slarvhasar. Markpatruller stod i förbindelse med flygledning och åkte ut i byarna för att konfrontera de skyldiga.
  En rolig lek för oss syskon var att skrika RYSSEN KOMMER så fort man hörde ett flygplan varpå småsyskonen rusade under bordet med ren dödsångest.
  Häftigt tyckte man då. Man kan bara föreställa sig hur små barn skall ha det i krigförande länder.

  1. När jag var nyinflyttad på Gärdet för många år sedan, jag bodde då i studentkorridor, var det en dag militärövning vid Studentbacken. Telefonerna gick varma hos polisen. Ryssarna har invaderat Östermalm skrek kärringarna i luren. Några månader senare hittade vi i min korridor en gammal signalapparat i en conteiner. Med den signalerade vi på husfasaderna i natten, men om det resulterade i några nya samtal vet jag inre. Åtminstone stod det inte ett ord i Östermslmsnytt.

     1. Fast jag vet ju tyvärr inte var skyddsrummen i Sjöstan finns så nu kan det kvitta. Vi har för närvaranade inte ens återvinningsstation pga ”halkrisken” – sophämtarna var lite rädda att slinta när det var tre centimeter snö på marken. Eller nåt. Jag har personligen lite svårt att respektera denna rädsla.

     2. Haha, be gubbarna skaffa dubbar eller va fan som helst. Eller att emigrera.

 3. Här finns texten från telefonkatalogen att läsa
  Det här är versionen från 1984-85

  http://www.scribd.com/doc/56786071/Om-Kriget-Kommer-ur-telefonkatalogen-1984-85

  Det finns en längre version som är utgiven som separat tryck också ”Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar” är utgivare:

  http://www.scribd.com/doc/4069658/Om-kriget-kommer-vad-du-bor-veta-1983

  Här finns en version av ovanstående från 1961 med lite äldre grafik och liknande:

  http://www.scribd.com/doc/4069508/Om-kriget-kommer-vagledning-for-Sveriges-medborgare-1961

  1. Oj, så fint! Tänk att jag hade helt glömt att detta fanns i telefonkatalogen, trots att jag växte upp på 70-80-talen. Står där något idag?

   1. Nej, jag har nog inte sett det där sen 80-talet. Det blev väl lite inaktuellt efter östblockets fall kan jag tänka mig. Då slapp vi oroa oss för tredje världskriget och sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *