Torsten Gordhs fantastiska Solnavilla

På Johan Olof Wallins väg 6 i Solna ligger en riktig pärla till villa. När den såldes i höstas var den praktiskt taget i originalskick. Jag misstänker att till och med vissa tapeter var de ursprungliga. Vem som ritat huset vet jag dock inte, däremot att den byggdes för Torsten Gordh som avled 2010 nästan 103 år gammal.

Villan har en fasad av tegel och puts och vissa väggpartier är klädda med träpanel. Taket är belagt med skiffer och fönsterpartierna är på sina ställen mycket generösa.

Villans vackraste rum är det tudelade vardagsrummet med en säregen öppen spis och ett glasparti som avdelar de två rummen. Jag tog mig faktiskt friheten att spara ned mäklarens bilder och dem hittar ni här. Visst är det en fantastisk interiör? Särskilt svag är jag också för korridoren på övre botten, med garderober och syplats.

Trädgården verkade förvuxen den septemberdag jag passerade och passade på att ta några bilder. Jag ville inte tränga mig på, ty det lyste i köket och en några cyklar syntes.

Hur kommer huset att se ut efter de reparationer som den nya ägaren med största säkerhet kommer att företa? Vi vet iallafall hur den en gång tog sig ut och får trösta oss med det.

15 svar på “Torsten Gordhs fantastiska Solnavilla”

  1. Det kryllar av fina hus! Inte minst radhusen. Ett fantastiskt område. Har för mig att Olof Lagercrantz bodde i området.

   Villa Gordh, tänk det borde jag ha gissat att det var de orden jag borde googlat efter.

   Ser att han även ritat det vackra hyreshuset på Karlavägen 119!

 1. Fantastiskt fin! Korridoren är verkligen välutnyttjad. En gammal släkting har en liknande villa med korridor på övre plan, men istället alltför mörk och oanvändbar.

  1. Det känner jag också igen, men jag har för mig att jag läst någonstans att han även bott i Solna kyrkstad. Minnet är dock mycket svagt och jag tror att det härrör från Ett år på 60-talet eller någon diktsamling.

   1. Ja, du har rätt. Så här står det i reklamtexten om en vänbok till Olof L när han fyllde 90:
    Boken ger också glimtar ur Olof Lagercrantz privata liv – till exempel från sommarvistet på ön i Finska viken eller från köket strax intill Solna kyrkogård.

    1. Märkligt! Jag känner också till det där med Drottningholm, har för mig att han brukade bada bastu där. Kanske flyttade han. Både platserna skulle jag dock kunna bo på.

     1. Och jag har alltid sagt att om jag måste bo i Stockholm någon mer gång så skulle jag vilja bo på Gärdet! Bodde några år i ett smalhus i Abrahamsberg i Bromma, det var ganska fint.

     2. Jag googlade OL + Drottningholm och hittade det här: Vid Drottningholm i slutet av en lantlig väg låg Olof Lagercrantz sista hem. I hans
      kombinerade arbetsrum och bibliotek stod hans morfars morfar E. G. Geijers skrivbord vid fönstret. En vägg var täckt av inramade teckningar och planscher och två av mycket välfyllda bokhyllor. Biblioteket var under hela Lagercrantz liv i ständig förändring.
      Böcker skänktes till vänner och familjemedlemmar samt såldes eller byttes in
      på antikvariat. Det som stod kvar vid hans död speglar hans intressen, sympatier och
      antipatier. Böcker som betytt något för honom, men säkert även sådant som blivit
      kvar, av pietet eller lika gärna av slump. Olof Lagercrantz var en av 1900-talets mest
      besatta bokläsare och biblioteket bär syn för sägen. Många av volymerna är nötta,
      några är snedlästa, i ett flertal finner man Lagercrantz kommentarer och noteringar,
      ofta behändigt samlade på det sista bladet.
      Det är inledningen till en antikvariatskatalog som är fantastisk: http://www.svaf.re/rehnstroem/pdf/kat/katalog52.pdf
      Den kan man snöa in på länge!

     3. Men webbläsare dog när jag skulle läsa dokumentet! Fin text i vilket fall som helst. Jag hade bra gärna besökt hans hem.

 2. Hej Rävjägaren.
  Så kul att någon uppmärksammar det fina huset på JO wallins v 6. Jag bodde där under hela min uppväxt. Härlig arkitektur både inne och ute, och måmga underbara detaljer i indrening mm.. Under ny ägare fr 2012 har det förändrats väldigt mycket, minst sagt. Men, orginalritninar finns kvar , om någon i framtiden skulle vilja återsälla dess orginella charm och elegans..,
  Totte G

 3. Totte
  As a standing member of KIK I know that I ought to know what the ” E ’ stands for ( in your name that is ) Egon is my first guess.
  Sincerely Gunnar formerly of Johan Olof Wallins Vag 1a two doors down from David Lagercrantz home.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *