Per Wästbergs svunna Östermalm

Per Wästbergs bok Östermalm från 1962 är ingen dålig bok. Mitt exemplar är i en gulbrun sammetsartad utgåva med Östermalm tryckt i guldtext. Rikt illustrerad är den också, med bilder av Lennart af Petersens.

Här på bilden intill, syns köks-regionerna i ett hus på Banérgatan 10. Notera vedlåren och de slitna snickerierna, huset var förmodligen inte alls moderniserat och då fick man elda!Hembiträdet är i full färd med att hänga tvätt i serveringsgången, i sällskap med ett ungherrskap. Takhöjden är väl tilltagen och skåpinredningen rymmer förmodligen det mesta som ett större hushåll kan behöva. Huset revs i början på 60-talet och ersattes av ett relativt fint 60-talshus som har en stram fasad med indragna balkonger med handledare i ädelträ.

Hemma hos systrarna Estrid och Greta Linder på Östermalmsgatan sitter Bo Bergman och pratar med Thyra Klinckowström (mor till Thora Dardel, Nils första maka). Systrarna Linder var döttrar till barnbokskritikern Gurli Linder som skrev Sällskapsliv i Stockholm under 1880- och 1890-talen (Norstedt, 1918). Gurli Linder umgicks bla med Carl Laurin (som bodde i huset på Bellmansgatan som fortfarande kallas Laurinska huset). Ett stort styckte kulturhistoria rymms med andra ord på denna bild.

Östermalmsgatan 63 står kvar än idag och jag passerar huset var morgon. Huset, som ursprungligen är från 1880-talet, byggdes på med en våning under tidigt 1900-tal och moderniserades då en smula. Det är också en relativt luftig och modern miljö som syns på bilden och inget tungt, men ombonat!, 1880-tal.

15 svar på “Per Wästbergs svunna Östermalm”

 1. Kombinationen Wästbergs texter och af Petersens bilder kan bara inte bli fel. Fick i morse en påminnelse från stadsbibioteket om lånet av Wästbergs ”Kring Johannes” som snart löper ut. Det är också en trevlig bok.

  1. Kring Johannes, vilken bra titel. Tyvärr har jag inte läst den, men jag undrar om jag inte bläddrat i den på biblioteket någon gång för länge sedan. Den måste jag låna!

  1. Klantigt, den försvann! Nu är den dock tillbaka. Bra är den dessutom.

   Vilken fin bild på Bergman och Västberg! Jag är dock lite skeptisk till W. Började läsa hans memoarer, men dem gillade jag inte alls. Östermalmskoken är dock mycket fin.

 2. Mycket fin bild! Vilken tid när tanter på visit behöll hatten på inomhus …
  Så lustigt, jag var väldigt skeptisk till Per W men blev omvänd när jag läste memoarerna.

  1. Bra att du inte håller med mig!

   Detta med hatt och visit. Behöll man hatt på vid visit men inte vid middagar? Skönt att man slipper den problematiken idag.

   1. Det tycker jag med – aj, nu höll jag med dig igen! : ) Jag gör ju oftast det …
    Ja, så var det – jag minns det från när jag var liten på 50-talet. Mycket skönt att slippa sånt nu!

 3. Kan även rekommendera Per Ws bok ’Sommaröarna’ om de gamla grosshandlarvillorna. Skriven i en notalgiskt anda 1973(?). Många fina bilder i den!

     1. Hoppas att det är ’originalboken’ från 73 och inte pocketupplagan från senare år som Du har beställt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *