Infamous torch singer Libby Holman

På bilden ser ni Clifton Webb och Libby Holman på en ovanligt snygg bild (klicka på den för att se den i större format). Holman gjorde sig ett namn på Brodway i föreställningen The little show där hon bl.a. sjöng Moanin’ Low.

En av hennes mest omskrivna älskarinnor var Louisa d’Andelot Carpenter som var arvtagare till DuPont-miljonerna och ständigt i svängen. Företaget DuPont låg bland annat bakom nylonet och lycran så ni kan tänka er vilka rikedomar där fanns. Hursomhelst gifte sig Holman 1931 med Zachary Smith Reynolds, som var en hängiven amatörpilot. Året därpå inträffade en händelse som gav upphov till filmen Written on the wind (Douglas Sirk, 1955). På morgonen efter ett party hördes ett skott i det hus där Holman och hennes make bodde. Både Holman och Albert Bailey Walker (Reynolds personlige assistent och barndomsvän) kom rusande och fann Reynolds blödande och skjuten i huvudet. Elaka rykten hävdade att Walker och Holman haft en affär och dödat Reynolds, men ingen av dem blev dömda.

Även Holmans andra make, Ralph Holmes, dog genom att ta livet av sig. 1945, året efter deras skilsmässa, hittades han död efter en överdos sömnmedel. Holman dog först 1971, efter mycket händelserikt liv som innehöll en inte helt försumbar dos av tragik.

1965 spelade Libby Holman in en lp och här kan ni lyssna på dessa ena sida som är fylld av så kallade Torch songs. Hennes röst är kraftfull och stilen helt säregen.

Melodierna är Body and soul, Love for sale (lyssna på texten!), I Want A Man, Can’t we be friends, A Ship Without A Sail och Moanin’ low.

6 thoughts on “Infamous torch singer Libby Holman

  1. Apropå de tidigare film noir-inslagen på denna blogg gjorde Libbys danspartner på bilden, Clifton Webb, på äldre dagar en oförglömlig insats som den cyniske och depraverade tidningskrönikören Waldo Lydecker i noir-klassikern ”Laura”. Webb, en inbiten ungkarl som det hette på den tiden, levde tillsammans med sin mamma och var otröstlig när hon dog vid 91 års ålder, vilket fick hans vän Noël Coward att anmärka: ”Det måste vara fruktansvärt att bli föräldralös vid 71.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *