Helen Humes Million dollar secret

Något säger mig att Helen Humes är tämligen bortglömd idag. När hon efterträdde Billie Holiday som vokalist i Basies band 1938 var hon däremot ett namn på mångas läppar. Under 40- och femtiotalet gjorde hon sig dock ett namn som soloartist och det var vid Gene Normans Blues Jubilee Concert i Los Angeles i augusti 1950 som hon spelade in Million dollar secret som var en av Helen Humes största hits. När man hör den här livinspelningen så förstår man att publiken kunde komma i extas redan innan Stones och Beatles.

Million dollar secret

If I could be with you

Och lägg texten på minnet!

I’m gonna tell all you girls a secret, please keep it to yourself
I’m gonna tell all you girls a secret, please, please keep it to yourself
Why it’s a million dollar secret, so please don’t tell nobody else

Now if you’re a real young girl
And you want to get rich quick
Get an old, old man, girls
And that’ll be the lick
You know those old men are fine, yes they know just what to do
They’ll give you lots of loving, but they’ll give you a whole lot of money too
(and I love that part)

Det är Roy Miltons orkester som står för ackompanjemanget på dessa inspelningar som jag var på en snygg utgåva på Vouge.

Humes finns på Spotify och där kan man hitta några pärlor. Vad sägs om Married man blues, Blue and sentimental, Time out for tears och Living my life my way?

12 thoughts on “Helen Humes Million dollar secret

  1. Men det här var ju märkligt. Jag fick mammas andranamn och hon var i sin tur uppkallad efter denna Ann Margret: “Ann Margret (Anna Margareta) Holmgren, född Tersmeden 17 februari 1850 på Hässle, Uppland, död 12 oktober 1940, var en svensk författare, kvinnosakskvinna och fredskämpe.”
   Hässle i Uppland är samma ställe som “Kakelugnsmördaren” Rodius förköpte sig på …

   1. Åh, det var minsann inte dåligt! Tänk att hon gifte sig Holmgren, det måste ha varit lite uppseendeväckande, även om han verkar va varit mycket framstående.

    Känner du till Gusti Stridsberg? Jag har undrat i flera år hur hon fick efternamnet Stridsberg. I hennes minnen står inget om någon svensk man som kan ha gett henne namnet. Hon var wienska och av god familj, och levde ett mycket mer spännande liv än Den röda grevinnan (och skrev åtskilligt bättre än Hirdman).

 1. Jag håller verkligen med dig, Yvonne Hirdmans bok om mamman var en besvikelse. Virrig och hattig och pratig. Men det är kanske svårt att skriva om sin mamma, för nära på något sätt. Jag läste Gusti Stridsbergs Målat på glas – som jag sparat efter min mamma – den var lite söt. Måste läsa mer av henne. Otroligt spännande livsöde! Jag har luskat och luskat men kommer inte fram till vem hon var gift med. Här får du ett tips: Släkten Stridsberg finns med i Svensk Släktkalender årgång 1963, den hittar du på Stockholms stadsbibliotek. Som en borgerlig adelskalender. Kanske står det där?

  1. Du måste verkligen läsa hennes bok Mina fem liv!

   OK, då går jag till Stadsbiblioteket någon dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *