Jugendhus vid Västerbottensgårdar

Valmat tak och jugendstil! Och en ladugård med sviktande taknock. Det är en härlig syn, men det rostiga taket säger att det börjar bli dags för en ordentlig renovering.

Tänk att ha sitt sovrum där uppe och på ömse sidor en kattvind med plats för allt mellan himmel och jord. Och hur illa trivs inte malen i dessa kalla utrymmen!

Jag älskar hur trähus tar sig friheten att med ålder bli alltmer organiska till sin form. Inga spruckna tegelmurar eller putsytor, istället tar det följsamt intryck av omgivningen.

13 thoughts on “Jugendhus vid Västerbottensgårdar

  1. Vilken vacker gård! Förresten har jag just läst ut Torgny Lindgrens Minnen, rekommenderas varmt.

      1. Jo, jag minns att du berättat det. Det bästa är nog att “läsa” honom som ljudbok – ifall just Minnen finns som en sådan. Han har i alla fall läst den i radion, den och även en tidigare bok.

  2. Har du några siffror på hur många hus som står tomma uppe i Norrland? Sådant hör inte till vanligheterna i Skåne. Så vackert deta exemplaret var, hade gärna bott i ett sådant hus.

    1. Jag vet inte, men det måste vara åtskilliga. Även i Västerbotten och i byarna nära kusten finns en hel del övergivna hus. De flesta verkar helt intakta och är mycket vackra. Har de bara tak klarar de sig länge.

  3. Jättefint hus. Min pappa har fotograferat ett helt magiskt ödehus däruppe en morgon när det var dimma. Ser ut som en pastellteckning. Minns inte vart det ligger dock.

  4. Det fanns ett hus som såg ut sådär på orten jag växte upp. Det hade en gång fungerat som kombinerat kapell och seglarklubb, men stått övergivet sedan 60- eller 70-talet. Det var beläget på ett litet berg och hade en underbar vildvuxen trädgård med nyponrosor och enbuskar, och i de runda fönstren vid taknocken bodde en mindre duvkoloni. Jag tyckte alltid att det var så synd att ingen ville ta sig an det och rusta upp det. För några år sedan revs det och nu står det nybyggda, fula hyreshöghus där.

    1. Där har jag inte varit. Har däremot varit en hel del i trakterna runt Robertsfors. Älskar landsbygden däromkring. Huset på bilden ligger någonstans mellan Sikeå och Ånäset om jag inte mins fel. E4:an går bakom ladugården.

    1. ja, precis! Väldigt fin kåk tycker jag. Dock i behov av en liten översyn. Skulle bra gärna vilja gå in och se hur det ser ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *