Vackra, men svåråtkomliga linoleum

Inget är så svårt att finna som vackert linoleum. Golvmaterialet är på intet sätt ovanligt, men de flesta mönster är rent förskräckliga och de enfärgade lite trista. Min personliga favorit är jaspé. Diskret och dessutom vackert och det fanns i en uppsjö av olika färgställningar. På bilden ovan ses ett mer ”futuristiskt” mönster som jag misstänker är från 50-talet. Kåken som det satt i var dock ombyggd 1946, men det är mycket möjligt att denna extratoalett inreddes senare.

Linoleum fanns av två olika sorter: tryckta och genomgjuten. Den sistnämnda varianten är slipbar och är därför mycket hållbar. Efter slipning och fernissning kan ett slitet golv bli som nytt. Det tryckta golvet är dessvärre inte lika hållbart och man får finna sig i att mönstret så småningom nöts bort. Ett linoleumgolv kan också bonas med bonvax och blir bara vackrare med åren.

Byggnadsvårdsföreningen har en utmärkt artikel om linoleum. Läs! Titta också på denna fina annons från 1919.

6 svar på “Vackra, men svåråtkomliga linoleum”

 1. Härligt att höra att du gillar gamla linoleumgolv. Vi har bestämt att inte riva ut våra originalgolv från 1940-50-talet och ersätta det med moderna golv utan istället försöka slipa alternativ bona golven. Det ena, ett köksgolv med plattor som ser ut som kork och det andra, ett fiskbensmönstrat tryckt fuskparkettgolv i linoleum. I sovrummet ett ohjälpligt trist linoleumgolv helt utan glans, men det kanske kan bli fint det också?

  Eftersom trycket inte har slitits bort på något av dem hoppas jag på att det är slipbart. Hur ser man det?

  1. Åh, vilken golv-guldgruva ni snubblat över. Jag hade en fiskbensmatta i mitt vardagsrum i Fredhäll. Den hade tryckt mönster och var mycket sliten. jag fernissade den och sedan gjorde mattorna att den på det stora hela såg helt OK ut. Den var från 1937 så man kan verkligen förstå att den farit illa.

   Vad jag förstått är det främst jaspé och marmoleum och liknande mönster som är genomgjutna. Dessa mönster är enkla och bygger på att olikfärgad massa blandas vid tillverkningen. Den matta som jag visar på bilden är tryckt. Kontakta byggnadsvårdsföreningen och fråga hur du bäst sköter mattorna. Att behandla dem med bonvax är lite omständligt, men det ger å andra sidan en snygg yta, mattglansig. Om du skall fernissa, måste golvet rengöras ordentligt så att inget vax finns kvar.

   Jag hittade en del lämpliga produkter här: http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=30531

 2. Bra! Jag skulle behöva putsa till den bruna jaspématta vi har i korridoren. Får tänka lite på hur jag bäst gör det…

 3. Tack! Jag har kollat sovrumsmattan, det är en gulgrå jaspé. Den är säkert ljusgrå när den är rengjord. Plattorna i köket har vi kollat, där finns nämligen en lös platta som vi tog bort, och där kunde vi se att det bara är ett ytlager med mönster och därunder pressad linoleummassa. Samma sak förmodligen för fiskbensmattan.

  Huset är byggt 1942 och förmodligen är det original i hela lägenheten för det är nästan ingenting som är borttaget av inredningen för övrigt, och i garderober ligger stuvar av samma mattor.

  Tack för tipset om fernissa! Bara vi får bort gammalt bonvax först kommer det att göra susen.

  Hälsar
  Anna

  1. Ni har verkligen haft tur! Golv slits ju vanligtvis ätt hårt, särskilt om man inte sköter dem. Vax och fernissa skyddar. I min lägenhet låg ett utslitet golv i både kök (grönt m stänkmönster) och sovrum (jaspé).

   Lycka till!

 4. Någon som har tips vart man kan hitta linoleum golv gärna i gamla möster till vård gamla kök som vi vill återställa till 20 talsstil 🙂 Tacksam för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *