Olof Thunströms hus på Kvarnholmen

Kooperativa förbundets arkitektkontor hade i slutet av 20-talet och början av 30-talet några Sveriges mest funktionalistiskt sinnade arkitekter och stod för ett stort socialt engagemang. 1927 besökte Olof Thunström utställningen Weißenhofsiedlung i Stuttgart och inspirerad härav ritade han ett bostadsområde på Kvarnholmen i Stockholm som uppfördes 1928-30.

Särskilt intressanta är radhusen som ligger på sluttningen ned mot Saltsjön. Varje hus bestod av två rum och kök samt en väl tilltagen uteplats. För att vara arbetarbostäder är dessa lägenheter verkligen i en klass för sig.

Det är lätt att se de funktionalistiska influenserna: fönsterband, släta fasader och flacka tak. När husen stod klara hörde de till de allra första bostadshusen i den nya stilen här i stan (tillsammans med Markelius hus på Dalagatan och kåken i hörnan Katarina Bangata/Ljusterögatan). Några år senare skulle långa rader av strama funkiskåkar växa upp både inom och utanför tullarna.

Förutom radhusen byggdes också en trevåningslänga, ett smalhus, med mer ordinära lägenheter. Även dessa hade Thunström till upphovsman. På bilden ovan ses framsidan, som vetter mot radhusen och vattnet.

Tyvärr har den klantiga fastighetsägaren satt in nya, fula fönster i de befintliga karmarna. Snyggt är det inte, men i övrigt har de klarat sig hyfsat. Dock syn på en sådan unik bebyggelse. Observera att baksidan är mins lika elegant med sina smäckra vädringsbalkonger.

Till anläggningen hörde också en Konsumbutik med fyra lägenheter på övre botten. Idag är den naturligtvis stängd, men byggnaden står trots allt kvar i tämligen ursprungligt skick.

5 svar på “Olof Thunströms hus på Kvarnholmen”

  1. Oj, se där. Jag promenerade omkring bland de husen på google maps för bara någon vecka sedan. Jag borde så klart promenera dit på riktigt eftersom jag bor i närheten men nu känns ju det som att jag redan sett dem. (Om jag får tid över för helgpromenad i de områdena tänker jag snarare gå till Svindersvik och prova äppelkaksbuffén och kolla in slottet, eller om det nu bara är en lyxig villa.) Fint och välinformerat inlägg som vanligt.

    1. Gå till Svindersvik, jag är mycket nyfiken på det stället. Det verkar vara mycket vackert. Olle Engkvist köpte upp marken och gav sedan ”slottet” till kommunen. Fint av honom!

  2. Väl på plats ser man det fantastiskt skyddade läget radhusen har på en söderslänt mellan två höga bergknallar. Som i en liten gryta. Eftersom området är så berömt i ”kulturkretsar” hade jag befarat en viss gentrifiering. Men icke. Bajenflaggor, vita plastmöbler och färgglada trädgårdstomtar talade sitt tydliga spåk. Bostädernas relativt små storlekar och (framförallt) kilometerna till Södermalm skyddar dem tydligen mot innerstans respektlösa expansion med designmarkörer och bourgeoisiefasoner.

  3. Det är väl dessa radhus familjen Toivonen bodde i under tv4s såpa ”skilda världar”

    tror alla inomhus-scener i serien filmades på kvarnholmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *