Waldemar Johanssons Eastmanistitut

En kväll promenerade jag runt kring Vasaparken och stannade till sist framför Eastmaninstitutet som jag anser vara en av Stockholms intressantaste byggnader. Runt om i världen finns Eastmaninstitut och mannen bakom dessa är George Eastman (som grundade Kodak ). Eastman ansåg att det skulle finnas bra tandvård även för mindre bemedlade barn och donerade ideligen pengar till detta ändamål.

1930 var det Stockholms tur och arkitekten Waldemar Johansson fick i uppdrag att rita den nya byggnaden i ett hörn av Vasaparken. Arkitekturen är funktionalistisk, men vissa klassicistiska drag dröjer fortfarande kvar.  Jag tycker att resultatet är fantastiskt (se bara dessa linjer) och ser vissa likheter med konserthuset.

Inne i byggnaden finns målningar av Einar Forseth och utanför entreen står en skulptur av Clarence Blum. I vestibulen finns ytterligare ett verk, statyn Moderslycka av Olof Ahlberg.

3 thoughts on “Waldemar Johanssons Eastmanistitut

  1. Det är, som du säger, mycket vackert när klassicismen dröjer sig kvar i detaljer på funkisbyggen. Det vackraste av dessa måste ändå vara de i hörnet grev turegatan/birger jarlsgatan. Vet du något mer om det? Tyvärr tror jag att man byggde om entrén för inte så länge sedan, sänkte tak för spotlights om jag inte minns fel. (Vem är så korkad?!) Men jag tror att det lätt går att återställa.

  2. Hej
    Oj, vad det var roligt att läsa det du skrivit om Eastmaninstitutet och Waldemar Johanson. Han är min morfar och jag är uppväxt med förlagorna till Forseths väggmålningar som morfar fick som minne av samarbetet kring Eastman. Morfar arbetade först med arkitekten Clason, sedan på fastighetskontoret och därefter som chef för det sjukhuskontor som skapades inför att ett nytt stort sjukhus skulle byggas vid gamla Sabbatsberg. Morfar for på studieresa till USA och kom hem med många idéer till modernt sjukhus centralt i STHLM och skisserna som bla visades i Svd var spektakulära. Men när hans förslag till nya Sabb var klart valde politikerna att bygga Södersjukhuset istället…
    Han tog också extraknäck, ett av dem var för Pressbyrån vars nya kiosker föll på hans lott. Kanske minns du de pagodliknande kioskerna runt om i stan, de var hans verk.
    Vänliga hälsningar
    Eva Dahl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *