Villan som modernisterna gav till oss

Gruppbebyggelse kan ge god samverkan mellan de enskilda husen och deras tomter samt vegetation och gaturum.

Vad de är vackra, villorna från åren kring 1960. Eleganta, välbyggda och så luftiga och välplanerade. En bostadsmaskinell dröm kan jag tycka. Knappast har bättre bostäder skapats, om man med bra bostäder menar, ljusa, luftiga och väldisponerade hem. Jag är dock inte helt säker på att jag själv skulle välja att bo i en sådan villa, men visst är de vackra att se på.

I småhuset direkt på mark kan man åstadkomma intim kontakt mellan ett trivsamt uterum och bostadens övriga delar.

En kringbyggd gård! En sådan skulle jag verkligen mer än gärna äga. Tänk, vad man skulle kunna odla under så skyddade betingelser som en dylik konstruktion erbjuder.

De förföriska färgbilderna har jag hämtat från Svenskt familjebibliotek med stora hemboken. I volymen Bostad och bohag finns mängder av bra artiklar som förklarar det mesta som har med byggnadskonstruktion att göra. Dessutom hittar man där möbleringsförslag, ombyggnadsråd och färgtips. Det är ett praktverk värt att införskaffa.

5 svar på “Villan som modernisterna gav till oss”

 1. Vilka intressanta hus! Jag anar att de ligger i sverige? Nummer två hade man ju lätt kunnat hitta i kalifornien.

  Jag var på Louisiana häromdagen för första gången på länge. Har du varit där? Det är så otroligt fint. 1958 tror jag det byggdes; och det är nog exakt i ett sådant hus som jag helst av allt kulle vilja bo i.

  1. Jag tror att de är svenska, men det finns ingen utförligare information är de bildtexter som jag citerade.

   Ja, jag har varit där! Väldigt fint. Det var en mycket varm och solig dag och hela anläggningen var paradisisk. Passerade också på att beundra
   http://1.bp.blogspot.com/_w63L0LBrh7I/SwQAkKnulwI/AAAAAAAAAPo/ltWBlbeFg3c/s1600/Arne_Jacobsen_Bellavista_2005-05%5B1%5D.jpg
   Bellavista lägenhetskomplex, Strandvejen 419-451 byggt 1933-34. Väldigt flott!!!

 2. Där har jag tyvärr aldrig varit, men det får bli nästa gång! Såg dock mycket fin arkitektur där – kolla på bloggen, och missa inte roskilde krematorium!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *