Bildade och aktningsvärda personer

Jag bläddrade i Erotikens historia på Myrorna för ett par dagar sedan och fastnade i ett avsnitt och homosexualitet.

”Homosexualitet förekommer bland alla samhällsklasser, på landet såväl som i städerna och den finns hos bildade och aktningsvärda personer: vetenskapsmän, läkare, teologer, konstnärer o.s.v. Allt tyder på att den är ett universellt naturfenomen, beroende på anlag i vissa människors organism, en könsdrift, som, emedan den är en del av vissa människors natur, inte är onaturlig, trots att den är en Anomali, det vill säga en från den normala könsdriften, de heterosexuellas, avvikande företeelse.”

Vidare får vi lära oss att homosexet var både accepterat och på modet, innan kristendomen gjorde entré.

Bilden ovan är en litografi av Gravarnis Champagnefest.

4 svar på “Bildade och aktningsvärda personer”

 1. Såg en väldigt bra norsk dokumentär på tv i går med medelålders och äldre som berättade om hur det var innan de hade kommit ut. Tror att den fortsätter nästa vecka.
  Kyrkan har tyvärr ställt till med mycket elände …

  1. Den har jag inte sett! Minns dock den svenska Väninnor av Cecilia Neant-Falk. Mycket fin!

 2. Lysande citat! Intressant är att homosexualitet i äldre historisk tid tycks ha betraktats som en handling man utförde snarare än något man var. Mycket talar för att en homosexuell identitet i vår moderna mening uppstår först under 1800-talet.

  1. Intressant och betydligt bättre att betrakta det som en handling snarare än en identitet. Med tanke på allt det som anses höra till den homosexuella identiteten så vore det onekligen tilltalande att slippa allt det.

   Citatet är lysande och jag borde ha köpt boken, inte bara tagit ett snap shot!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *